Şeytan'ın günlüğü - Andreyev, Leonid, 1871-1919; Zeren, Barış (İstanbul : Alakarga Yayıncılık, 2015)
Arka Kapak: Rus edebiyatının aykırı yazarı Leonid Andreyev, 1905-1917 yılları arasında oyunları, kısa öykü ve romanlarıyla Rus entelektüel çevreleri içinde sivrilmişti. Yazıları o dönem için "alışılmadık ölçüde" yeni ve yadırgatıcı bulunuyordu. Şeytanın Günlüğü'nün, Bulgakov'un ünlü Usta ile Margarita'sının esas esinleyicisi olduğu söylenir: Şeytan dünyaya iner, bir Amerikalının bedenini sahiplenir ve İtalya'ya doğru yola çıkar... Ama değişen ve çığırından çıkan insanoğluna bakılınca, onun bu dünya için fazla saf kaldığı bile söylenebilir. 20. Yüzyılda insanlık adına kaybettiğimiz ne varsa Şeytanın Günlüğü'nde kaydedilmiş olduğunu göreceksiniz. Bu büyük başyapıt, ilk kez Türkçede.
Keywords: Rus romanı; Russian fuction