Türk Moğol boyları arasında İslamiyet - Kitapçı, Zekeriya, 1937- (Konya : Yedi Kubbe Yayınları, 2013)
Tarihin şu garip cilvesine bakınız ki, bu yere göğe sığmayan tabiatın inadına sert insanları Türk Moğol Boyları ve onların yalın kılıç torunları çok geçmeden İslam Dini ile 'karşılaşmışlar ve Allah'ın hidayetine ulaşmışlardır. Asıl bundan sonradır ki Moğol akıncıları; islâm Dininin yüceliği ve Türklüğün üstün karakter ve meziyetleri ile birleşerek koca bir cihana meydan okuyan bir gaza ve cihat eri haline gelmişler ve parlak kılıçlarını islâm'ın hayrı ve ululuğuna adamışlardır. Ne yazık ki; .onların bir atalar dini olan Şamanizmi terk etmeleri, yeni bir iman coşkusu halinde İslâm Dinine koşmaları ve onlar sayesinde yeni bir hamle gücüne kavuşan İslâm Dini, kültür ve medeniyeti hakkında Türk tarihçileri tarafından hiçbir ciddi çalışma yapılmadığı gibi, bu sahada ilmi şahsiyetini kabul ettirmiş bir Türk ve İslam tarihçisi de henüz ortaya çıkmamıştır.
Kaynakça : 291-295 sayfa.
Keywords: Mongols -- Islamic Empire -- History; Moğollar -- İslam İmparatorluğu -- Tarihi; Turkic peoples -- Islamic Empire; Türki halklar -- İslam İmparatorluğu