Sanayi tarihi : eser Edirne Mektebi İdadisi Mülkisi Sanayi tarihi - Ziya, Mehmet; Dokumacı, Yavuz Selim (2018)
Arka kapak: Sanayi Tarihi (Tarih-i Sanayi) "İhtifalci" Mehmed Ziya Bey'in kaleme aldığı sanayinin doğuşunu, antik medeniyetlerden önce İslâm medeniyetine, oradan da Batı medeniyetine geçiş macerasını bir Osmanlı aydının gözlemiyle anlatan, Osmanlı Devleti'nin sanayi ve teknoloji tarihini merak edip öğrenmek isteyen herkesin kütüphanesinde bulundurması gereken bir başvuru kitabı. Mehmet Ziya Bey, yaşadığı dönemde İstanbul'da zor şartlar altındaki halkın moralini düzeltmek, kendine güvenini artırmak için Türk tarihinin önemli olayları veya kişileri için birçok ihtifaller düzenlemiştir.
Keywords: Endüstriler -- Tarih; Industries -- History; Endüstriler -- Tarih -- 20. yüzyıl; Industries -- History -- 20th century; Endüstri devrimi; Industrial revolution; Sanayileşme -- Tarih; Industrialization -- History