Kıymetli evrak hukuku : genel esaslar kambiyo senetleri - Kendigelen, Abuzer (On İki Levha Yayıncılık ;)
Türk Ticaret Kanununda kendisine bağımsız bir kitap tahsis edilen kıymetli evrak, teorik yönüyle anlatılması nispeten güç, buna karşılık pratik yönüyle aktarılması ise oldukça kolay olan bir hukuk dalıdır. Konunun teorik boyutu (genel esaslar kısmı) bir ormana, pratik boyutu (haklarında özel hükümler de öngörülen poliçe, bono, çek, pay senedi, konişmento, makbuz senedi ve varant gibi kıymetli evrakın özel türleri) ise bu ormandaki ağaçlara benzetilebilir. Bu bağlamda bir ağacı ve özelliklerini (kıymetli evrak türünü) tanıtmak nispeten kolay ise de, farklı türlerdeki ağaçların oluşturduğu bir ormanı (kıymetli evrak kurumunu) tanıtmakta başlangıçta çeşitli zorluklarla karşılaşılması kaçınılmazdır. Kaldı ki bu hukuk dalının öğretilmesi özellikle borçlar hukuku ile eşya hukuku gibi birden fazla disiplinin bazı kurumlarından yararlanılmasını da zorunlu kılmaktadır. İşte elinizdeki eser bu bakış açısı ile kaleme alınmış bulunan ve aynı zamanda otuz yılı aşan bir dostluğun da nişanesi olan ortak bir çalışmanın ürünüdür. Temel amacımız kıymetli evrak hukukunun kavramsal yapısını, genel esaslarını mümkün olduğunca yalın bir şekilde ortaya koyabilmek ve bu çerçevede kıymetli evrakın uygulamada en sık karşılaşılan örneklerini, yani kambiyo senetlerinden bono ve çeki ana hatları ile izah edebilmektir. Kanunda kambiyo senetlerinin merkezine oturtulan poliçe ise, Türk uygulamasında pek sık karşılaşılmadığından ikinci plana itilmiş ve sadece poliçenin diğer kambiyo senetlerinden farklı olan yönlerine işaret edilmekle yetinilmiştir.(ÖNSÖZDEN).