Endüstriyel uygulamalarda görüntü işleme tabanlı otomatik hata tespit yöntemlerinin geliştirilmesi - Güzelce, Burak (2021)
Günümüzde maliyet, hız ve verimliliği en iyi noktaya getirmek adına insan faktörün aradan çıkarılarak bilgisayar tabanlı üretim süreçleri kullanılmaktadır. Gerçek zamanlı ve kameralı kontrol sistemleri sayesinde, yapılmak istenilen kalite kontrol süreçleri daha doğru ve güvenilir bir şekilde yapılabilmektedir. Bu çalışmada, görsel kalite kontrol sürecini daha hızlı ve verimli hale getirmek için iki aşamalı bir otomatik hata tespit sistemi geliştirilmiştir. Tezin ilk bölümünde, kameraya bağlı sensör, lens ve aydınlatma seçimleri yapılarak görüntünün daha doğru şekilde algılanması süreci ele alınmıştır. Sensör kamera için en önemli etken olduğundan, çalışma mesafesine bağlı olarak yakalanabilecek minimum hata boyutu göz önüne alınarak sensör seçimi yapılmıştır. Lens seçimi sensöre, çalışma mesafesi ve uygulanan görüş alanı değerince çeşitli parametreler hesaplanarak yapılmıştır. Aydınlatma seçimi ise, nesne yüzeyi ve çalışma mesafesine bağlı olarak yapılmıştır. Seçimlerden sonra, hata tespit sistemi için en ideal haberleşme arayüzü belirlenmiş ve test düzeneğinin mekanik aksamları hazırlanmıştır.