Türkiye'de yaygın olarak yetişen sarımsak genotiplerinin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi - Çalışkan, Bilge (2021)
Sarımsak, zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olarak doğada bulunan en etkili antibiyotiklerden biridir. Antimikrobiyal özellikleri ile doğal koruyucu olarak kullanılmaktadır. Sarımsağın antimikrobiyal özellik göstermesini sağlayan, sarımsağa tipik kokusunu ve tadını veren allisin bileşiğidir. Yapılan çalışmalar sarımsağın güçlü antifungal, antibakteriyel ve antiviral etkileri olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle geçmişten günümüze gıda olarak kullanımının yanı sıra alternatif tıpta da kullanıldığı bilinmektedir.