Türkiye'de yaygın olarak yetişen sarımsak genotiplerinin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi - Çalışkan, Bilge; Cinar, Aycan; Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı; Fen Bilimleri Enstitüsü (Bursa, 2021)
Sarımsak, zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olarak doğada bulunan en etkili antibiyotiklerden biridir. Antimikrobiyal özellikleri ile doğal koruyucu olarak kullanılmaktadır. Sarımsağın antimikrobiyal özellik göstermesini sağlayan, sarımsağa tipik kokusunu ve tadını veren allisin bileşiğidir. Yapılan çalışmalar sarımsağın güçlü antifungal, antibakteriyel ve antiviral etkileri olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle geçmişten günümüze gıda olarak kullanımının yanı sıra alternatif tıpta da kullanıldığı bilinmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,2021
Kaynakça : 40-51 sayfa.
Keywords: Bursa Teknik Üniversitesi. -- Tezler; Sarımsak, genotip, antimikrobiyal aktivite; Minimum inhibitör konsantrasyon; Minimum bakterisidal konsantrasyon, minimum fungisidal