Moby Dick - Melville, Herman; Doğan, Bülent O.; Özdemir, Nevin Avan (İstanbul : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019)
"Balinadan düşmanımız gibi bahsedilmesi çok anlamsızdı. Beyaz Balina insan değildi, düşmanımız hiç değildi!" Beyaz Balina Moby Dick ile Kaptan Ahab'ın mücadelesi soluk soluğa okunan olağanüstü bir maceradır. Ancak tüm zamanların en önemli başyapıtları arasında yer alan Moby Dick'i sadece harika bir deniz macerası olarak düşünmemek gerekir. Bu eser, insanlık tarihindeki uzunca bir dönemin belgeseli gibidir. Yazar, insanın doğayla mücadelesini ve bunun sonucunda da yaşam alanlarını nasıl tahrip ettiğini anlatır. Aynı zamanda bir doğa bilimci gibi döneminin denizler hakkındaki bütün bilgilerini ve bir gazeteci gibi denizcilerin yaşam tarzlarını, düşünce yapılarını ve okyanuslardaki sosyal düzeni okura sunar. Bütün bunları yaparken, insan ruhunun derinliklerini araştırmayı da ihmal etmez. Karakterlerin kişilikleri ve davranışlarıyla, insanın doğası üzerine de kapsamlı bir inceleme yapar. Ayrıca bu eser belki de bugüne kadar yazılmış en çevreci romanlardan biridir. Günümüzde denizler ve deniz canlıları hakkında çok daha fazla bilgimiz var. Gelişen teknoloji denizciliği ve balıkçılığı da değiştirmiş gibi görünüyor. Ancak, dünyanın eskisinden çok farklı olduğunu sanıyorsanız, yüz elli yıldan uzun süre önce yazılmış bu macerayı okuduktan sonra bir kez daha düşüneceksiniz. Kaçırılmaması gereken, muhteşem bir macera!"--(arka kapak).
Keywords: Çocuk hikayeleri, Amerikan; Children's stories, American