Ergene nehrinde pestisit kalıntılarının belirlenmesi - Karakaya, Mevlana (2021)
Bu çalışma, yoğun tarımsal alanlardan ve endüstriyel atıksuların deşarj edildiği Ergene Nehrindeki pestisit kalıntılarını araştırmaktadır. Nehir boyunca ürün ve endüstri tipi göz önünde bulundurularak 13 noktadan, 2020 yılının Temmuz ve ağustos aylarında numuneler alındı. Sudaki çözünürlüğü yüksek olan pestisitleri ölçmek için numuneler delik çapı 0,22 µm olan şırınga filtrelerden geçirilerek, LC-MSMS kullanılarak analiz edildi. Diğer pestisitler ise sıvı sıvı ekstraksiyon, numune temizleme ve çözücüdeğişimi yapıldıktan sonra GC-MS/MS kullanılarak analiz edildi.