Veri güdümlü inovasyon istihbaratı ile teknoloji yol haritalarını zenginleştirme: insansız hava aracı teknolojileri vakası - Babayev, Ümid (2022)
Teknoloji yol haritası, teknoloji yönetiminde stratejik planlama için önemli bir araç olarak yıllardır kullanılmaktadır. Günümüzün teknoloji yoğun endüstrilerinde, şirketler için rekabet avantajı elde etmek giderek daha önemli hale geliyor. Teknoloji yol haritası literatüründeki en son tartışmalar, birden fazla uzman çalıştayına dayanan geleneksel T-Plan yol haritası sürecinin ötesine geçiyor. Algoritmalar, bulanık mantık, senaryo analizi ve büyük veri kullanan veri odaklı yaklaşımlar yoluyla teknoloji yol haritasını modernize etmek için son literatürde bir dizi teknik önerilmiştir. Bu alanda daha yapılacak çok şey var. Bu bağlamda, bu çalışma, tamamlayıcı bir etki olarak adlandırılan bir inovasyon istihbarat sürecini dahil ederek teknoloji yol haritasını güçlendirmeye yönelik yeni bir yaklaşım önermektedir. Bu inovasyon istihbarat süreci, ilgili patent ve yayın verilerini içerir ve metodolojisi konu modelleme ve tip 2 bulanık kümelere dayanır. Bu çalışma, İnsansız Hava Araçları (İHA) teknolojilerine bir örnek sunmakta ve bu genişletilmiş teknoloji yol haritasının nasıl yürütüldüğünü göstermektedir.