Amerika : inceleme-gözlem-yorum - Yaylalıer, Dinç
Amerika, en iyi ile en kötünün bir arada yaşadığı çelişkiler ülkesidir. Bir yanda dünyanın en iyi üniversiteleri, kütüphaneleri, kültür merkezleri, hastane ve teknoloji merkezleri, uzay üssü NASA, askeri gücü, Hollywood, spor tesisleri, doğa parkları... Diğer yanda ise sanayi toplumları içinde en adaletsiz gelir dağılımı, ağzına kadar dolu hapishaneler, özellikle metropollerin sokaklarında görülen evsizler ve belli bir saatten sonra caddeleri teröre boğan çeteler, uyuşturucu madde ticareti ve kullanımı, makro seviyede ayrımcılık sorununu çözümlemesine rağmen beyaz polislerle Afro-AmerikaIı gençler arasında zaman zaman patlak veren, can kayıplarının yaşandığı terör olayları, sağlıklı ve uzun yaşam için yapılan milyar dolarlık yatırımlar, öte yanda dünya obezite şampiyonluğu... Kısacası toplumun kazananları ve kaybedenleri... 21. yüzyılda tüm bu tezatlar Yeni Dünya'da radikal bir düzen değişimine yol açar mı? Çelişkiler ülkesi Amerika süper güç olma statüsünü nasıl devam ettiriyor? Kitapta bu ve benzeri sorulara teori-pratik bütünlüğü içinde analitik bir yaklaşımla cevap aranıyor. Amerika'yı doğru ve yanlışlarıyla bir bütün olarak anlayabilmek için bu kitap okunmalı. Bence Alexis de Tocqueville'in Amerika'da Demokrasi kitabından sonra yapılan en ciddi çalışmalardan biri de bu. Dinç, doktorasını yaparken dört yıl asistanım olarak görev yaptı. Böyle bir kitabı ancak onun entelektüel kapasitesi ve dürüstlüğü üretebilirdi. Temennim, kitabın Amerika'da da yayımlanması... Prof. Dr. James Keliy Utah Universitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Emekli Öğretim Üyesi Sıkılırım korkusuyla başladığım kitabı bir solukta okudum. Amerika'yı eğitim, sosyal yaşam, müzik, din ve doğa açısından bu kadar kapsamlı ve güzel anlatan başka bir kitap olabileceğini düşünemiyorum. Dr. Murat Kınıkoğlu Yaylalıer'in çalışması bir roman tadında ve akıcılığında. Amerika'yı siyasi, kültürel ve sosyal açıdan analitik olarak inceleyen önemli bir kitap. Anlamak için mutlaka okunmalı. Prof. Dr. Atilla Yayla (Arka kapak).