Farklı kalite çeliklerin aşınma özelliklerine nitrasyon parametrelerinin etkisi - Hanbay, Miraç
Bu çalışma kapsamında DIN 1.2344 (X40CrMoV51), DIN 1.2379 (X155CrMoV12) ve AISI 4140 (42CrMo4) çelikleri tuz banyosunda 550°C, 570°C ve 590°C sıcaklıklarda 1 saat ve 5 saat nitrasyon parametreleriyle nitrürleme işlemine tabi tutulmuştur. Nitrasyon işlemi sonucunda oluşan nitrasyon tabakasının yapısal, mekanik ve aşınma özellikleri incelenmiştir. Numunelerin kesit incelemeleri, SEM-EDS analizleri, mikrosertlik ölçümleri, X-ışınları difraksiyonu (XRD) analizleri, aşınma testleri yapılmıştır.