Perovskit metilamonyum kurşun bromür tek-kristalinin antisolvent buhar difüzyonu yöntemi ile sentezi ve kristal morfolojisinin araştırılması - Keskin, Gökçe
Tez çalışmasında Antisolvent Buhar Kristalizasyonu yöntemi ile farklı parametre deneyleri gerçekleştirilmiştir. İlk adım olarak MABr kristalleri sentezlenmiş, sentezlenen MABr öncül kristalleri PbBr2 ile [MABr]:[PbBr2] = 1:1 oranında ve [MABr] + [PbBr2] = 0,4 M − 1,2 M aralığında dimetilformamid solventinde tepkimeye sokulmuştur. Deneyler bir hafta boyunca kapalı ve ışıktan uzak bir ortamda oda sıcaklığında gerçekleştirilmiştir. Antisolvent olarak metanol, toluen, etanol, asetonitril, diklorometan, kloroform, izopropil alkol ve karışımları kullanılarak MAPbBr3 tek-kristalleri sentezlenmiştir. Oluşan kristallere bakıldığında düşük buhar basıncına sahip antisolvent kullanımı yavaş kristal oluşumunu sağladığı belirlenmiştir. Yavaş büyüyen kristal yapıların daha simetrik, küp şeklinde ve daha büyük olduğu gözlemlenmiştir. Kristallerin mikroskop görüntüleri yanı sıra XRD, XRF, DSC, ve DR-UV-Vis-NIR ölçümleri alınmıştır. Sadece bir hafta süre zarfında elde edilen MAPbBr3 tek-kristallerin; 4 - 5 mm boyutlarına büyütülebileceği, kristal yüzeylerinin {100} kristalografik yönelime sahip oldukları, element analizinin Br/Pb molar oranının 3'e yakın sonuçlar verdiği, kalorimetrik ölçümler yüksek kristalin faza işaret ettiği, enerji bant aralıkları beklenilen 2.3 eV değerine çok yakın değerler verdiği ve doğrudan izinli elektronik geçişli yarı iletken özelliğinde oldukları tespit edilmiştir.