Dikerek fiber yerleştirme (TFP) teknolojisi ile üretilmiş kompozit yapıların mekanik karakterizasyonu - Çoban, Gökhan K.
Günümüz endüstrisinde çok fonksiyonlu tasarımlar ve çok işlevli ürünlere duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Ürünlerden beklenen yüksek performans gereksinimlerinin yanı sıra çevreye olan etkisi, geri dönüştürülmeye ve tekrar kullanıma uygunluk gibi çevreci yaklaşımlar ve zorlayıcı endüstriyel kısıtların oluşumu başlamıştır. Bu ve benzeri birçok etkenden dolayı kompozit ürünler ve çözümler tüm endüstrilerde giderek önem kazanmaktadır. Endüstriyel ve fonksiyonel beklentilerin ışığında bir üründen beklenen özelliklerin en iyileştirilmiş çıktılar ile elde edilmesini sağlayan temel değişkenler arasında hammadde tipleri ve üretim teknolojileri gösterilebilir. Yürütülen bu yüksek lisans çalışmasında kompozit endüstrisinde en yaygın kullanıma sahip olan epoksi matris sistemi birincil değerlendirme olarak termoplastik bir matris sistemi ile mekanik açıdan eğme ve çekme testleri uygulanarak sonuçlar karşılaştırılmıştır. Termoplastik matris sistemi seçiminde çevreci ve tekrar kullanıma uygun olması göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmanın yenilikçi ve yüksek akademik değerleri arasında tercih edilen numune üretim tekniği olan dikerek fiber yerleştirme (TFP) ve karıştırılmış hibrit fiber teknolojisi gösterilebilir. TFP tekniğinin temel avantajı bir üründen beklenen çok yönlü yüklenmeleri karşılayabilecek, geleneksel imalat teknikleri ile mümkün olmayan fiber yerleşim açılarının ve tasarımının yapılabilir olmasıdır. Dikerek fiber yerleştirme tekniği; yüksek performans, düşük ağırlık, düşük maliyet açısından en iyileştirilmiş ürünü ortaya çıkartmada ve ileri mühendislik tasarımları ve uygulamalarında tercih edilebilir yenilikçi bir yöntemdir.