Korunan alanlarda ekoturizmin markalaşmasına yönelik bir model önerisi: Golestan, iran örneği - Tajer, Elnaz; Demir Alp, Sara; Bursa Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu çalışmada, koruma değeri bulunan Golestan'ın ekoturizm kriterlerini belirlemek ve sürdürebilir bir ekoturizm markalaşması için stratejiler geliştirmek amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için çalışma alanının mevcut durumunu ortaya koyan GZFT (Güçlü Yönler-ZayıflıklarFırsatlar-Tehditler) analizi ile AHS (Analitik Hiyerarşi Süreci) ve EİEKY (En İyi En Kötü Yöntemi) hibritinden oluşan ÇKKV (Çok Kriterli karar Verme) yöntemleri entegre edilmiştir. Bu kapsamda saha çalışması ile yerel halk, uzmanlar ve ziyaretçilerden oluşan anket çalışması gerçekleştirilerek çalışma alanının markalaşmasına yönelik en uygun ekoturizm stratejileri önceliklerine göre sıralanmıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre, 5 ana ekoturizm kriterleri ve 20 alt ekoturizm kriterleri arasından bir olanak olan "doğal koruma alanların olması" ile bir güçlü yön olan "ekolojik değerlere sahip olması" Golestan'da ekoturizm markalaşması için en yüksek öncelikli stratejiler olarak belirlenmiştir. Bu sonuç Golestan'ın koruma ve ekolojik değerinin ekoturizm markalaşmasındaki öncelikli rolünü ortaya koymaktadır. Nicel temele dayalı bu araştırmanın yöntem ve sonuçları, benzer koruma alanlarında ekoturizmin markalaşmasına yönelik gerekli olan stratejileri, önceliklerine göre sıralayan örnek bir hibrit model sunmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça : 89-98 sayfa
Keywords: Analitik hiyerarşi süreci (AHS); En iyi en kötü yöntemi (EİEKY)