Plastik parçaların yüzey kalitesinin PVD yöntemiyle metalizasyon kaplanmasına etkisi - Tunç, Servet; Karagöz, Selçuk; Bursa Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu çalışmada, aydınlatma sektöründe yaygın olarak kullanılan plastiklerin metalizasyonla alüminyum kaplanırken yüzey kalitesine bağlı olarak ışığı yansıtmasını ele almaktadır. Otomotiv aydınlatma sektöründe plastikler, hafif olması, seri üretime uygun olması, maliyet avantajı yaratması sebebiyle tercih edilmektedir. Plastiklerin üzerine, seri imalata uygun olan PVD yöntemi ile alüminyum kaplama yapılarak ışığın yansıması sağlanmaktadır. Her malzeme alüminyum kaplamaya uygun olmayabilmektedir. Bu sebeple otomotiv aydınlatma sektöründe reflektör yapı olarak en çok ABS ve PC malzemeler tercih edilmektedir. Bu iki malzemenin aşınmaya olan direnci, sertlikleri, farklı termal dayanımları olması ve benzeri gibi mekanik özellikleri farklılıkları sebebiyle kıyaslaması yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça : 25-26 sayfa
Keywords: PVD kaplama; Metalizasyon