Türkiye'de tarım sigortaları uygulamaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri - Meriç, Selda; Bilir, Burcu Öngen; Bursa Teknik Üniversitesi İşletme Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu araştırmada Türkiye'de tarım sigortaları uygulamalarıyla ilgili karşılaşılan sorunların belirlenmesi ve bu sorunlar için çözümler üretilmesi amaçlanmış ve bu amaca uygun olarak, tarım sigortasının hali hazırdaki durumu, gelişim süreci, karşılaştığı zorluklar, yapılması gerekenler ve hedefler hakkında sigorta çalışanlarının görüşlerine müracaat edilmiştir. Bu araştırmada nitel bir araştırma deseni ve araştırma modeli olarak da nitel araştırmalarda kullanılan durum modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri tarım departmanında çalışan ve Tarım Sigortaları Havuzu tecrübesi olan 5 sigorta çalışanından toplanmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılarak görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizi için ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular sigorta çalışanlarının Türkiye'de tarım sigortasını gelişmekte olan başarılı ve örnek teşkil eden bir sektör olarak değerlendirdiklerini ve gelecekte de başarılarının sürmesini beklediklerini göstermiştir. Sektörün bu başarısı devlet desteğine dayandırılmıştır. Tarım sigortası uygulaması olan Tarım Sigortaları Havuzu'nun en belirgin avantajlarının Türkiye'de ürün çeşitliliğinin fazla olması ve Türkiye'nin coğrafi özelliklerinin elverişli olması olduğu tespit edilmiştir. Tarım Sigortaları Havuzu'nun dezavantajları ise yeni olması, sigortalılık bilincinin henüz yeterince gelişmemiş olması ve yeterince veri üretilememiş olmasıyla sınırlı olduğu saptanmıştır. Bulgulara göre acentelerin yerine getirmekle sorumlu olduğu öncelikli görevlerin sigorta sistemin işleyişi hakkında üreticinin doğru bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi olduğu anlaşılmıştır. Acentelerin Tarım Sigortaları Havuzu sistemi içindeki öncelikli hedeflerinin ise sistemi tanıtarak, sistemi hiç tanımamış çiftçilere ulaşarak ve çiftçilerle sürekli iletişim halinde kalarak mevcut sigortalılık oranını artırmak olduğu sonucuna varılmıştır. Sigorta çalışanlarının COVID-19 salgınının tarım sigorta sektörüne hem olumlu hem de olumsuz etkisi olduğunu düşündükleri bulunmuştur. Bulgulara göre tarım sigortasının en belirgin faydasının tarım sektörüne koruma sağlayarak tarım üretimini artırmak, sektörde istihdam yaratmak ve böylece hem ekonomiye hem de dış ticarete katkı yapmak olduğu sonucuna varılmıştır. Sigorta çalışanları aynı zamanda Türkiye'de tarım sigortası sektörünün gelişeceğini, sigortaya talebin artacağını ve sigortalı alanların genişleyeceğini öngörmektedirler. Sigorta çalışanları bu öngörülen doğrulanması ve tarım sigortası tanıtımının daha iyi yapılabilmesi için öncelikli olarak radyo, TV vb. alanlarda daha yaygın ve daha fazla bir şekilde reklam ve tanıtım yapılması gerektiği görüşündedirler. Bununla birlikte tanıtıcı ve bilgilendirici sempozyum, toplantı ve kahve sohbetlerinin yapılması da önerilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça 62-65 sayfa
Keywords: Tarım; Sigorta; Üretim