Benzotiyazol içeren schıff bazı türevlerinin sentezi, karakterizasyonu, antioksidan ve enzim aktivitelerinin incelenmesi - Sevimli, Esra; Köksoy, Baybars; Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu tez çalışması kapsamında, 7 tanesi orijinal olan 12 hedef benzotiyazol-azometin bileşiği (3a-3l) sentezlenmiştir. Sentezlenen tüm yapıların spektroskopik karakterizasyonları FT-IR, UV-gör, ¹H NMR ve ¹³C NMR spektroskopik yöntemleri ile yapılmıştır. Sentezlenen türevlerde enol-imin ve keto-amin tautomer dengesi gözlenmiş ve DMF organik çözücüsü içinde asidik ve bazik ortamlarda UV-gör spektroskopik yöntemi ile ölçümü yapılarak bu tautomer dengesi incelenmiştir. Bileşiklerin bazik ortamda keto-amin formunu , asidik ortamda ise enol-imin formunu tercih ettikleri belirlenmiştir. Sentezlenen tüm türevlerin antioksidan ve enzim aktiviteleri incelenmiştir. Antioksidan aktivite ölçümleri 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal süpürücü kapasite (DPPH) yöntemi ve demir(III) iyonu indirgeyici antioksidan gücü (FRAP) yöntemi olmak üzere iki farklı yöntem kullanılarak yapılmıştır. Her iki yöntemin de antioksidan aktivite sonuçları incelendiğinde en yüksek aktiviteyi (3j-3l) bileşiklerinin gösterdiği belirlenmiştir. Bileşiklerin enzim aktiviteleri de 4 farklı enzim türüne karşı çalışılmıştır. Bu enzimler α-glukozidaz, tirosinaz, asetilkolinesteraz ve bütirilkolinesteraz enzimleridir. Sentezlenen benzotiyazol-azometin türevlerinden sadece (3g-3ı) türevlerinin α-glukozidaz enzimine karşı iyi enzim inhibisyon aktivitesi gösterdiği belirlenmiştir. Diğer enzim türlerine aktivite göstermemesi, (3g-3ı) türevlerinin belli bir enzime karşı seçici olduğunu göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça 44-49 sayfa
Keywords: Benzotiyazol; Azometin; Antioksidan