Derin ötektik çözeltilerin polimer karışım filmlerde plastikleştirici olarak kullanım olanaklarının araştırılması - Kahraman, Büşra Nur; Dağdelen, Adnan Fatih; Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu çalışma ile esnek gıda ambalajı olarak kullanım alanı bulan karışım polimer granüllere plastikleştirici olarak DÖÇ ilavesinin kullanım olanakları araştırılmıştır. Hidrofilik ve hidrofobik karakterde dört farklı hidrojen bağı donörü (Laktik asit, hekzanoik asit, pantoneik asit ve üre) ve hidrojen bağı alıcısı olarak kolin klorür kullanılarak 1:1 ve 1:2 molar oran ve %5-10-20 konsantrasyonlarda DÖÇ karışımları hazırlanmış, çift vidalı ekstrüderde granüllere eklenmiş ve esnek filmler elde edilmiştir. DÖÇ'lerin karakterizasyon analizleri yapılmış ve filmlerden alınan kesitlerin mekanik, bariyer ve suya karşı davranış özellikleri ile birlikte FTIR ve DSC analizleri uygulanarak kullanım olanakları incelenmiştir. Toplam migrasyon analiziyle de filmlerin yasal zorunluluklara uygunluğu değerlendirilmiştir. Deneme desenine göre üretilen 28 farklı film içerisinden en uygun filmlerin belirlenmesi amacıyla Çok Kriterli Karar Verme (TOPSIS) yöntemi kullanılmıştır. DÖÇ'lerin viskoziteleri 18,7-202,9 mPa.s, yoğunlukları 0,95-1,18 g/ml, pH'ları 0,05- 8,9 ve uçuculukları %0,8-18,9 arasında bulunmuştur. DÖÇ katkılı ve katkısız olarak üretilen filmlerin kalınlık değerleri 0,12-0,22 mm, kopma kuvveti 12,18-19,22 MPa, kopma uzaması %281,3-656,5, patlama kuvveti 13,19-25,86 N, patlama uzaması 3,51- 5,76 mm, su buharı geçirgenliği 0,001-1,9 g/m2.h, nem %0,00-1,88, su tutma kapasitesi %1,02-4,22, suda çözünürlük %0,00-1,86, ısıl yapışma 1,69-6,52 N, toplam migrasyon LOD-27 mg/dm2 aralıklarında elde edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça 64-70 sayfa
Keywords: Plastikleştirici; Derin ötektik çözelti; ambalaj filmi