Bursa'da yaşayan Arnavut göçmenlerde kültürel aktarım pratikleri: Zafer mahallesi örneği - Aladağ, Meltem
Bu tez çalışması temelde, Bursalı Arnavut göçmenlerin kurgulanabilen, dönüşen ve aktarılan kültürel kimlik yapısına eğilmiştir. Çalışma, göç sonrası süreçte Bursalı Arnavut göçmenlerin kültürel kimliklerini hangi referans noktaları üzerine inşa ettiklerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın bir diğer amacı, Bursalı Arnavut göçmenlerin farklı kültürlerle etkileşimleri sonucunda melezleşen kimlik yapılarını mercek altına almaktır. Melez kimliklerinin izleri ise bir yandan "Bursa'da yaşayan Arnavut olma"ya yükledikleri anlamlarda aranmış; diğer yandan "kadınlık halleri", "birlikte yaşama", "çocuk yetiştirme" ve "evlilik ritüelleri" gibi aktarım pratiklerine yansıması irdelenmiştir. Böylece 1912-1913 Balkan Savaşları'ndan günümüze kadar belirli aralıklarla Türkiye'ye göç eden ve uzun süredir Türkiye'de yaşamalarına rağmen pek çalışılmayan Bursalı Arnavut göçmenleri konu edinen bu çalışma, ilgili literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.