Elektrikli bisikletler için gömülü mıknatıslı senkron motorun tasarımı ve dinamik simülasyonu - Garip, Selman; Fenercioğlu, Ahmet; Bursa Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu tez çalışmasında çevreci, düşük maliyetli ve erişilebilir olmasıyla son zamanlarda yükselen trend olan elektrikli bisikletler için 36V ve 250W nominal güce sahip v şekilli gömülü mıknatıslı senkron motor tasarlanmıştır. Literatür ve ticari ürünler detaylı bir şekilde incelenmiş olup mıknatıs maliyetlerinin dikdörtgen biçiminden kaynaklı ucuz olması, mıknatıs momentine ek relüktans momenti sağlaması, alan zayıflatma özelliği ile nominal hızın üzerine çıkabilmesi gibi avantajlarından ötürü tasarım gömülü mıknatıslı senkron motorda karar kılınmıştır. Bu kapsamda EN15194 Avrupa standardı dikkate alınarak motor tasarımı yapılmıştır. Standart, elektrik motorunda başlıca gereklilik olarak 25 km/s hıza kadar motor desteğini azaltarak kesen pedal destekli bisiklet olarak tanımlamıştır. Bununla beraber standart elektrik motoru nominal gücünü 250W olarak sınırlamıştır. EN15194 standardına uyan elektrikli bisikletler kullanım için herhangi bir sürücü lisansına gerek duymamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça 79-82 sayfa
Keywords: Gömülü Mıknatıs; Elektrikli Bisiklet