E-ticarette tüketici siber güvenliği - Bilge, Özkan Burak; Nacar, Ramazan; Bursa Teknik Üniversitesi İşletme Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu çalışma kapsamında; gizlilik (kişisel verilerin başka amaçlarla kullanılması, kişisel verilerin gizliliği, ziyaret edilen web sitelerinin diğer siteleri bilmesi / takip etmesi ve kişisel bilgilerin diğer taraflarla paylaşılması), güvenlik (e-ticaret sitelerinin müşterilerini koruması için güvenlik önlemleri alması, kimlik doğrulama yeteneği ve bilgilerin işlem sırasında değiştirilmesine veya çalınmasına karşı koruma sağlaması), finansal (kişisel verilerin online ortamda paylaşılmasıyla paranın başkaları tarafından çalınması korkusu, banka hesap numarasının online alışveriş yapmak için kullanılması korkusu, kredi kartının online alışveriş yapmak için kullanılması korkusu, benim adıma online alışveriş yapılabileceği korkusu, kişisel verileri kullanarak online alışveriş yapabilecek birisi konusundaki endişe, online alışveriş yapmak için kredi kartı numarası verilmesi gerektiğinde kötüye kullanılabileceği korkusu, online alışveriş yapmak için banka hesap numarası verilmesi gerektiğinde kötüye kullanılabileceği korkusu ve online alışverişte bir yabancının kişisel verilere erişebileceği korkusu), teknik (e-ticaret web sitelerinin online alışveriş yapanlara dijital imza özelliği sunması, e-ticaret web sitelerinin tüketici verilerinin yetkisiz olarak değiştirilmesini önleyecek mekanizmalara sahip olması ve e-ticaret web sitelerinin taraflar arasındaki mesajların yetkili olmayan taraflarca izlenmesini önlemesi) riskleri ve yasal koruma (Türkiye'deki mevcut yasaların tüketicilerin online gizliliğini korumak için yeterli olması, online alışverişte bireylerin kişisel bilgilerini korumak için bağlayıcı yasaların varlığı ve tüketicilerin online gizlilik ihlallerine karşı yeterince korunması) değişkenlerinin tüketici güvenini ve buna bağlı olarak satın alma niyetini ne ölçüde etkilediği araştırılmıştır. Araştırmanın verileri çalışmanın kapsam ve konusuyla da uyumlu olacak şekilde internet ortamında anket yolu ile toplanmıştır. Bu çalışmada 348 kişi ankete katılmıştır. Ancak bunların 31'i (%8,9) gönüllü katılım formunu onaylamadığı için ankete katılım sağlayamamıştır. Bu neticede, analizlerde kullanılmak üzere 317 geçerli anket sayısına ulaşılmıştır. Katılımcılardan elde veriler ile tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli oluşturularak sonuçlar raporlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça 86-103 sayfa
Keywords: Veri güvenliği -- e-ticaret; Siber güvenlik