Kolin klorür ve organik asit bazlı derin ötektik çözücülerin biyobozunur filmlerde plastikleştirici etkilerinin araştırılması ve karakterizasyonu - Akman, Özgür
Çalışmada öncelikle kolin klorür ve organik asit bazlı (asetik asit (A), glikolik asit (Gli), glutarik asit (Glu), laktik asit (La), levulinik asit (Le), malik asit (M), pirüvik asit (P) ve sitrik asit (S)) DÖÇ'ler 1:1/1:2 molar oranlarda hazırlanmıştır. Berrak ve homojen karışım oluşturan DÖÇ'ler pH, uçuculuk, yoğunluk, viskozite ve yapı tayini analizleri ile antimikrobiyal özellikler yönünden karakterize edilmiştir. Antimikrobiyal özelliklerin belirlenmesi amacıyla üç adet Gram negatif bakteri (Escherichia coli, Salmonella Typhimurium ve Escherichia coli O157), üç adet Gram pozitif bakteri (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes ve Bacillus cereus), iki adet maya (Candida albicans ve Candida parapsilosis) ve iki adet küf (Aspergillus flavus ve Penicillium chrysogenum) kullanılmıştır. Daha sonra hem antibakteriyel hem antifungal etki gösteren DÖÇ'ler polilaktik asit (PLA) çözeltisine belirlenen oranlarda ilave edilerek çözeltiden dökme yöntemiyle laboratuvar şartlarında ambalaj filmleri üretilmiştir. Bu filmler de kalınlık, mekanik, optik, yapı tayini analizleri ile antimikrobiyal özellikler yönünden karakterize edilmiştir.