Konteyner yükleme probleminin çözümü için genetik algoritma bazlı hibrit yaklaşım - Şen, Aykut
Bu çalışmadada genetik algoritma optimizasyonu ve ilk uygun azalan algoritma tekniklerinin bir arada kullanıldığı hibrit bir çözüm sunulmaktadır. Genetik algoritma optimizasyonu, genetik algoritmanın doğal seçim ve evrim süreçlerini simüle ederek, problem alanında en uygun çözümü bulmayı hedefleyen bir optimizasyon tekniğidir. İlk uygun azalan algoritma ise birçok optimizasyon probleminin çözümünde kullanılan güçlü bir yaklaşımdır. Bu teknik, çözüm alanındaki en iyi veya en uygun çözümü ararken, mevcut durumdan daha kötü bir sonuç veren çözümleri kabul etmeme prensibine dayanmaktadır. Bu hibrit çözümün uygulanmasında, genetik algoritma optimizasyonunun ve ilk uygun azalan algoritmanın birleşiminden faydalanmak için Geneticsharp gibi kütüphaneler kullanılmıştır. Geneticsharp, genetik algoritma çözümlerini desteklemek için tasarlanmış, literatürde sıkça kullanılan ve multi-threading gibi birçok avantajı olan bir kütüphanedir. Bu kütüphane, geniş bir kullanıcı tabanı ve olgun bir API ile, genetik algoritma tabanlı çözümler için oldukça kullanışlıdır.