Telon red a2r boyarmaddesinin elektrooksidasyon yöntemi ile sulu çözeltilerden giderimi - Torun, Dilara Ayça
Kentleşme ve sanayideki gelişmeler beraberinde deşarj edilen atıksularda da değişim ve kompleksleşmeyi getirmiştir. Artan kimyasal çeşitleri arıtımın zorlaşmasına neden olmaktadır. Arıtımını zor olan kimyasallar ve boyar maddeler genellikle eczacılık, gıda, deri, kozmetik ve tekstil sanayilerinden kaynaklanmaktadır. Boyar maddelerin en çok kullanıldığı sanayi tiplerinden biri de tekstil olmaktadır. Atıksular çevre ve insan sağlığı için alıcı ortamlara deşarjı öncesinde mutlaka uygun şekilde arıtılmalıdır. Özellikle yüksek renk, KOİ, BOİ gibi içeriklere sahip tekstil sanayi atıksuları suda estetik kaygı oluşturması, ışık geçirgenliğini azaltarak fotosentetik aktiviteleri düşürmesi, ekosisteme zarar vermesinin yanında insan ve çevre sağlığı için ciddi toksisite ve kanserojen etkiye sahip olabilmektedir. Yüksek kirliliğe sahip tekstil atıksuları gibi kirleticilerde geleneksel arıtım yöntemleri yetersiz kalmış bu da ileri arıtım yöntemlerine yönelimi oluşturmuştur. Hidroksil radikali oluşumuna dayanan ileri oksidasyon prosesleri her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.