Bazı aldehit türevlerinin izoforondiamin (ıpda) ile oluşturdukları schiff bazlarının sentezi, karakterizasyonu, biyolojik aktiviteleri ve kuramsal çalışmaları - Memiç, Emin Berke
Schiff bazları antibakteriyel aktiviteleri nedeniyle biyokimya alanında önemli bileşiklerdir. Schiff bazları aldehit veya ketonların birincil amin ile kondenzasyonu ile oluşurlar. Bu çalışmada 3-4 dihidroksisalisilaldehit, 5-bromosalisilaldehit ve vanilin aldehitlerinin izoforondiamin (IPDA) ile asidik ortamda reaksiyonu sonucu üç farklı L1((((5-amino-1,3,3-trimetilsiklohekzil)metil)imino)metil)benzen-1,2,3-triol), L2 ((((5-amino-1,3,3-trimetilsiklohekzil)methil)imino)methil)-4-bromofenol) ve L3 ((((5-amino-1,3,3-trimethilsiklohekzil)methil)imino)metil)-2 metoksifenol) Schiff bazı sentezlenmiştir. Sentezlenen ligandların karakterizasyonu deneysel ve teorik olarak FT-IR, UV-Gör. ve NMR spektroskopik yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen ligandların teorik FT-IR, NMR, UV-Gör. spektrumları, HOMO-LUMO, bant aralığı enerjileri, MEP haritaları ve bazı fizikokimyasal özellikleri Gaussian paket programı ile DFT-B3LYP metodu ve 6-311++G(d,p) taban kümesi kullanılarak hesaplanmıştır. Aynı zamanda bu ligandların S. aureus ve E. coli bakterilerine karşı antibakteriyel aktivitesi deneysel olarak disk difüzyon metodu, teorik olarak moleküler docking metodu ile Autodock Vina programı kullanılarak incelenmiştir.