Bir ıslak mendil üretim tesisinin çevresel açıdan incelenmesi - Küçükmeriç, Hale; Uçar, Deniz; Bursa Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu tez çalışmasında, ıslak mendil üretim tesisinde, ıslak mendil üretim aşamaları ve üretim sırasında oluşan katı, sıvı ve gaz atıklar çevresel açıdan incelenmiştir. İstanbul'da bulunan fabrika, ıslak mendil, bebek mendili, gözlük mendili, tekli ıslak mendil, cep mendili gibi birçok çeşit ıslak mendilin üretimini sağlamaktadır. Solüsyon karışımı firmanın ar-ge bölümünde müşterilerin isteğine göre hazırlanıp test edildikten sonra üretimde solüsyon kısmında büyük tanklarda karışım tamamlanmaktadır. Solüsyonun hazırlanması için gerekli olan yüzey aktif madde, köpük kesici, kıvam arttırıcı, koruyucu maddeler, esanslar, nemlendirici maddeler, pH dengeleyiciler gibi hammaddeler dışardan temin edilmekte ve formüldeki ihtiyacı kadar su ile birleştirilmektedir. Solüsyon üretimi sırasında ve solüsyon tanklarının yıkanması esnasında atıksu oluşmakta ve bu atıksular firmanın bünyesinde bulunan atıksu arıtma tesisine verilmektedir. Üretim esnasında ise özellikle tehlikesiz atık oluşum gözlemlenmektedir. Bu atıklar üretim fireleri olan ıslak mendiller, üretime uygun olmayan elyaf parçaları, karbon ambalajlar, bobinler, plastik poşetler, şeritler, streçler, ürün folyoları, etiketler, ürün kapakları, hammadde girişleri ve ürün çıkışlarında kullanılan ahşap ve plastik paletler olarak sıralanabilir. Tehlikeli atık olarak ise kontamine olmuş kimyasal ambalajları, örnek olarak IBC'ler, bidonlar, variller, tenekeler oldukça fazla çıkan atıklardandır. Bu atıklarda ise büyük çoğunluğu geri dönüşümü sağlanabilen atıklardır. Çevre kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak lisanslı firmalara gönderimi sağlanan bu atıkların firma içinde alınabilecek önlemler ile daha atık oluşmadan kaynağında azaltılması sağlanabilir. Bir diğer çevreye faydalı olacak önlem ise daha fazla kullanılan hammaddede ve ambalajlarda geri dönüşümü mümkün materyallerden seçilmesi ile oluşacak atıkların ekonomiye, döngüselliğe ve doğaya katkı sağlamasıdır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça var
Keywords: Atıkların çevresel etkileri; Islak mendil