Bigadiç orman işletme müdürlüğü sahalarında orman yangınları ve yangın organizasyonu - Aktuğ, Ahmet; Sarıkaya, Oğuzhan (Bursa, 2023)
Bu çalışma, Bigadiç Orman İşletme Müdürlüğü sahalarında meydana gelen orman yangınlarını ve yangın organizasyonunun yapısını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bigadiç Orman İşletme Müdürlüğü'nün 1990 yılından 2022 yılına kadar geçen süre içinde, orman yangınlarıyla ilgili kayıtlardan yola çıkarak, yangınların nedenleri ve etkileri incelenmiştir. Toplamda 129 yangın meydana gelmiş ve bu yangınlar toplamda 573,16 hektar alanı etkilemiştir. Yangınların türleri incelendiğinde, 241,37 hektarı örtü yangını, 331,7 hektarı ise tepe yangını olarak kaydedilmiştir. Yangınların nedenlerine bakıldığında, 14 yangının doğal nedenlerden, 57 yangının ihmal, 5 yangının kasıt, 4 yangının kaza kaynaklı ve 49 yangının ise nedeni bilinmeyen sebeplerden kaynaklandığı görülmüştür. Özellikle Karyağdı Orman İşletme Şefliği'nde meydana gelen yangınlar, toplamda 45 adet olarak kaydedilmiş ve 253,9 hektar orman alanını etkilemiştir. Aktuzla Orman İşletme Şefliği ise en az yangına sahip olup, sadece 1 yangın meydana gelmiş ve bu yangın sadece 0,01 hektar alanı etkilemiştir. Bu çalışma ile edilen veriler, yangınların nedenleri ve etkileri hakkında önemli bilgiler sunmakta ve orman yangınlarıyla mücadele stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bigadiç Orman İşletme Müdürlüğü'nün orman yangınlarıyla mücadele stratejilerini ve organizasyon yapısını daha iyi anlaşılmasını ve gelecekteki yangın önleme çalışmaları için temel oluşturmaktadır.
Kaynakça : 76-77 sayfa
Keywords: Bigadiç; Orman Yangını