Experımental ınvestıgatıon of heat transfer and frıctıon factor characterıstıcs of surfactant solutıons - Ramamonjısoa, Bon Aventure Armand; Sara, Osman Nuri; Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu çalışma, sürtünmeyi azaltan maddeler olarak sürfaktan çözeltileri kullanan bir ters akışlı çift borulu ısı değiştiricideki (DPHE) basınç düşüşünü azaltmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla sodyum dodesil sülfat (SDS), nonilfenol etoksilat (NP-10) ve polisorbat 80 (Tween 80) olmak üzere üç farklı sürfaktan suya ayrı ayrı ağırlıkça % 0,2 katı konsantrasyonlarında eklenerek sürfaktan çözeltileri hazırlandı. Isıtıcı, soğutucu, depolama tankı, pompa ve çift borulu ısı değiştiriciden oluşan bir test deneyi düzeneği kuruldu. Soğuk akışkan olarak kullanılan sürfaktan çözeltileri ısı değiştiricinin iç borusundan farklı debilerde (3, 4, 5, 6, 7, 8 L/dk) geçerken, sıcak akışkan, saf su debisi deney boyunca 5L/dk da sabit tutulmuştur. Çalışma türbülanslı akış rejimlerinde gerçekleştirilmiştir. Basınç düşüsü ölçümleri ve ısı transferi ölçümleri eş zamanlı gerçekleştirildi. Basınç düşüşü verilerinden sürtünme faktörü hesaplanarak literatürle karşılaştırıldı. Basınç düşüşü ölçümlerinden, sürtünme azalması belirledi. Sürfaktan çözeltileri için sabit akış hızında hesaplanan sürtünme azalması sonuçlarına göre, maksimum sürtünme azalması NP-10 sürfaktan çözeltisi kullanıldığında %15 oranında elde edildi. En az sürtünme azalması ise Tween 80 çözeltisi için % 1.10 olarak elde edildi. Sürtünme azalması SDS ve NP-10 çözeltileri için akış hızı ile artmakta ve bir maksimumdan geçtikten sonra azalmaktadır. Ancak Twee80 çözeltisi için akış hızı ile azalan bir sürtünme azalma davranışı gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça 54-58 sayfa
Keywords: Basınç düşüşü; Isı transferi