Mobilya üretimi yapan bir firmanın ihracat potansiyelinin nitel ve nicel yöntemlerle değerlendirilmesi - Gündoğdu, Reyhan
Bu çalışmada, SWOT analizi yöntemiyle firma ihracatının zayıf ve güçlü yönleri, ihracattaki fırsatları ve tehditleri sunulmuştur. Mobilya üretimi yapan bir firmanın 2018-2022 yılları arası gerçekleşen ihracat verileri ile gelecek üç yılı kapsayan planlama tahminleri yapılmıştır. Araştırmada Box-Jenkins yönteminden biri olan ARIMA modeli parametreleri ACF ve PACF grafiklerinden faydalanılmıştır. Sonuçların elde edilmesinde R programı kullanılmıştır. xvi Bu tez çalışması, gelecekte yapılacak olan çalışmalarda, zaman serisinden faydalanarak tutarlı ihracat tahminlerinin yapılması ve buna bağlı uygun taleplerin karşılanması açısından örnek teşkil etmesi son derece önemlidir.