Çok dallanmış polimerlerin iniferter yöntemiyle kontrollü olarak sentezi - Güner, Samet
Önemli bir polimer mimarisi olan çok dallanmış polimerler de sağladıkları avantajlardan dolayı son dönemlerde giderek önem kazanmıştır. Çok dallanmış polimerlerin eldesi birçok yöntem olmakla birlikte, bu yöntemlerden kendiliğinden yoğunlaşan vinil polimerizasyon (SCVP) yöntemi en yaygın kullanıma sahip olan yöntemdir. Farklı kontrollü polimerizasyon yöntemlerinin SCVP yöntemine uyarlanması ile birçok polimer sentezi gerçekleştirilmiştir. Tez kapsamında yapılan çalışmalar ile dallanma yoğunluğu kontrol edilebilir çok dallanmış polimerin eldesi için, SCVP ve iniferter proseslerini birleştiren yeni bir sentetik yaklaşım ortaya konulmuştur. Bu kapsama ayarlanabilir dallanma yoğunluklarına sahip polistiren bazlı çok dallanmış polimerlerin (çd-PS) sentezi için çok yönlü bir yaklaşım rapor edilmiştir. Teknik, hem polimerize edilebilir hem de inferter birimleri içeren iki fonksiyonel bir monomer olan 2,2,2-(trifeniletil)stirenin (TPES) kullanımına dayanmaktadır. Dallanmayı sağlayan türün TPES olduğu göz önünde bulundurulduğunda, TPES oranının değiştirilmesi ile farklı dallanma derecelerine sahip polimerler elde edilmiştir. Ayrıca sürenin polimerizasyon üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Çalışma kapsamında ilk olarak inimer (TPES) sentezi iki basamakta bir prosedür ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen TPES, stiren ile toluen içerisinde farklı oranlarda kopolimerleştirilip, çok dallanmış polimerler elde edilmiştir. Bu polimerleştirme basamağı kendiliğinden yoğunlaşan vinil polimerizasyon yöntemiyle gerçekleştirilmiş. Ayrıca elde edilen polimerler, amfifilik dallı çekirdekli yıldız polimerleri vermek üzere bir hidrofilik monomerin poli(etilen glikol)akrilat) (PEGA) kopolimerizasyonu için makroiniferter olarak kullanılmıştır. Bu çerçevede hidrofobik PS çekirdekli ve hidrofilik PEGA kabuğa sahip amfifilik dallı kopolimerler sentezlenmiştir. Öncü, çok dallanmış ve elde edilen amfifilik kopolimerler yapıları 1H NMR, FT-IR, GPC ve su temas açısı (WCA) ölçümleri ile karakterize edilmiştir.