Tekstil sektöründe Avrupa Birliği yeşil mutabakat için gereksinimler - Demirel, Gamze; Uyanık, Sinan; Bursa Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu çalışmada tekstil sektörünün Avrupa Birliği yeşil mutabakatına uyum sağlamasındaki gereksinimleri geniş çaplı olarak araştırılmıştır. Literatürde, araştırılan bu konu ile ilgili fazla bilginin yer almaması sebebi ile bu boşluğu doldurmak için ve bundan sonra bu konuya benzer yapılacak olan araştırmalara öncülük etmesi amacı ile de bu konu seçilmiştir. Yapılan bu tezde tekstil sektörünün ve Avrupa Birliği yeşil mutabakatının şu anki durum bilgisi okuyucuya sunulmuştur. Bu sunumların kaynak bilgisi için literatürden fayda sağlanılmıştır. Tekstil sektörü hem dünyada hem de Türkiye'de oldukça üretim yapan bir sektör olması sebebi ile çevreye bıraktığı atık miktarı da oldukça fazladır. Bu atıklar ise çevreyi oldukça fazla bir biçimde kirletmektedir. Bu sebeple tekstil sektörünün çevre için önlem almasında Avrupa Birliği yeşil mutabakat kavramı öne çıkmaktadır. Tekstil sektörünün çevre için önlem almasında ise Avrupa Birliği yeşil mutabakata uyum sağlaması ve atıklarının bilinçli olarak işlem görmesi ve üretiminin bazı kısımlarının çevre için değişmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, tekstil sektörünün Avrupa Birliği yeşil mutabakatına uyum sağlamasında tekstil firmalarının kendi içlerindeki yapmış oldukları üretim aşamalarında enerji, kimyasal kullanımı, su kullanımı gibi unsurların değişiminin yani azaltılmasının, tasarruf sağlanılmasının yanında, firmaların temiz üretim, sürdürülebilirlik, yaşam döngüsü değerlendirmesi, döngüsel ekonomi gibi uygulamaları ve atıklarını uygun şekillerde değerlendirmeleri önemlidir. Bunların yanında tekstilde lider moda markaların ve üreticilerinin de Avrupa Birliği yeşil mutabakatına destek vermeleri için yapmış oldukları yenilikler de yeşil mutabakata uyumu hızlandırmaktadır. Dünyanın ve Türkiye'nin genel durumlarına bakıldığında tekstil sektörüne bağlı olan firmaların Avrupa Birliği yeşil mutabakatına uyum süreçlerini hızlandırmaları ve hızlandırma ile birlikte daha fazla çevre için uygulamalar yapmaları gerekmektedir. Dünyanın sürdürülebilirliğinin sağlanması için tekstil sektörünün Avrupa Birliği yeşil mutabakata uyumunun en hızlı bir şekilde sağlanması gerekmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça: 73-76 sayfa
Keywords: Tekstil sektörü; Moda