Sağlık sosyolojisi bağlamında acil servis hizmetlerinin çalışan ve hizmet alan gözünden değerlendirilmesine yönelik nitel bir araştırma Bursa Yıldırım ilçesi örneği - Yıldırım, Nejdet
SAĞLIK SOSYOLOJİSİ BAĞLAMINDA ACİL SERVİS HİZMETLERİNİN ÇALIŞAN VE HİZMET ALAN GÖZÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA BURSA YILDIRIM İLÇESİ ÖRNEĞİ ÖZET Acil servisler, hayati tehlikesi olan ve acil müdahale edilmesi gereken hastalara gerekli müdahalenin yapıldığı alanlardır. Kendini acil olarak gören her hasta acildir ilkesiyle 7 gün 24 saat hizmet veren birimlerdir. Çalışma, bu birimlerin verdiği hizmeti ve bu birimde çalışanlarla hizmet alanların birbirlerine karşı düşüncelerini değerlendirmek için yapılmıştır. Çalışmada, Bursa ili Yıldırım ilçesinde acil servislere başvuran hastalarla, hastanelerin acil servisinde doktor, hemşire, veri personeli ve güvenlik olarak görev yapan personellerle yaptığımız görüşmelerden elde edilen veriler kullanıldı. Acil servise devamlı başvuran vatandaşlarla yüz yüze görüşme yapılarak acil servise ve acil servis çalışanlarına karşı genel düşünceleri değerlendirilmeye çalışıldı. Diğer taraftan doktor, hemşire, veri personeli ve güvenlik görevlisi olarak görev yapan acil servis çalışanlarıyla yüz yüze görüşme yapıldı. Bu görüşmelerde önceden belirlenen açık uçlu sorularla acil servislerin yoğunluğu, fazla çalışma süreleri, şiddete karşı korunma yolları ve hukuki güvenceleri, ekonomik durumları, kurum içi iletişim, hastane çevresinin kültürel yapısı ve hastalık arasındaki ilişki, medya ve sosyal medyanın etkisi gibi birçok konu görüşüldü. Vatandaşın acil servislere karşı olumsuz düşünceler içerisinde olmasına neden olan ve aslında görülmeyen etkenler anlaşılmaya çalışıldı. Sosyoloji bağlamında sağlık, sağlık ve kültür ilişkisi, sağlık ve iletişim, medya ve sosyal medyanın sağlık iletişimine etkisi, kurum içi iletişim gibi konularlrın acil servis çalışanı ve hizmet alanlar arasındaki ilişkide ne kadar belirleyici olduğu araştırıldı. Araştırma sonucunda bu konuların sağlık çalışanı ve hizmet alanlar arasındaki iletişimde doğrudan ve dolaylı olarak etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Üzerinde önemle durulması gereken konuların başında şiddet olgusu gelmektedir. Şiddet kanayan yara olmaya devam ederken bu konuda alınan önlemlerin yetersizliği ve sadece teoride kalması sağlık çalışanlarınında hayal kırıklığı yaratmaktadır. Davaların yıllar sürdüğünü ve ne için şikâyet ettiklerini bile unuttuklarını anlatan çalışanlar, bir sonuç çıkmaması ve yapanın yanına kar kaldığı için çoğu zaman şikâyet bile etmediklerini aktarmışlardır. Medyada sağlıkta şiddet haberleri yapılırken kullanılan dilin bile çoğu zaman zedeleyici olduğunu dile getiren çalışanlar, bu haberler hiç medyada çıkmasa sağlık çalışanlarının dövülmesi fikri kimsenin aklına gelmez demektedirler. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Sağlık hizmetleri, Şiddet.