Polipropilen, nişasta ve polilaktik asit polimer karışımlarından çevreci kompozit gıda filmlerinin geliştirilmesi - Güzey, Müge; Dağdelen, Adnan Fatih; Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Atık artışı, dünya genelinde birçok bölgede ciddi bir çevre sorunu olarak kabul edilmektedir. Atık artışında; nüfus artışı, tüketim alışkanlıkları, teknolojik ilerleme ve insan davranışları ana nedenleri olarak bilinmektedir. Atık artışı, ekonomik ve sosyal bazı sonuçlara neden olmaktadır. Çevreye olan en önemli olumsuz etkileri arasında iklim değişikliği, su ve toprak kirliliği gelmektedir. Atık yönetimi ve geri kazanım önlemlerini almak, atık oluşumunu azaltmak ve çevre üzerindeki etkileri en aza indirmek için oldukça önemlidir. Atık miktarındaki artış sonucu karşılaşılan zorluklar "atık yönetimi yaklaşımını" sürdürülebilir şekilde zorunlu duruma getirmektedir. Atıklarda en büyük artış olan sektörlerden biri de ambalaj sektörüdür. Günümüzde ambalaj endüstrisi petrol kaynaklı sentetik polimerleri kullanmaktadır. Uzun yıllardır ambalaj üretiminde plastikler hafif, dayanıklı, esnek ve ucuz oldukları için kullanımı artarak devam etmektedir. Tüm atıklar gibi plastik atıkları da Dünya'da küresel bir sorun haline gelmiştir. Ambalaj sektöründe yenilenebilir ve sürdürebilir doğal kaynaklardan yapılan biyobozunur ve kompostlanabilir ambalajların geliştirilmesi yönelik çalışmalar aratarak devam etmektedir. Biyobozunur ve kompostlanabilir ambalajların geliştirilmesinde doğal biyopolimerler (nişasta, zein, jelatin, kitosan gibi), sentetik biyopolimerler (PLA gibi) ve diğer biyopolimerler kullanılmaktadır. Bunlar içerisinde nişasta ve PLA yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen polimer malzemeler içinde en çok kullanılan biyopolimerlerdir. Bu tez çalışmasında gıda ambalaj sektöründe yaygın olarak kullanılan petrol türevi bir polimer olan polipropilen (PP) içerisine biyobozunur polimerlerden PLA ve termoplastik nişasta (TPN) ilavesiyle üretilen biyobozunurluğu yüksek gıda ambalaj filmlerinin üretilmesi ve özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun için PP içerisine farklı miktarlarda PLA ve TPN ilave edilerek ekstruderda karıştırılıp film haline getirilmiştir. Filmlerde kalınlık, mekanik, suya karşı davranış, optik, bariyer, migrasyon, yapı tayini ve termal analizler yapılmıştır. Analizler sonucunda filmlerin kalınlıkları 0,13-0,95 mm, kopma kuvveti (KK) 3,60-24,88 MPa arasında, kopma uzaması (KU) %3,54-8,97 arasında, patlama kuvveti (PK) 9,97-41,87 N arasında, Patlama uzaması (PU) 2,45-18,71 mm arasında, Su buharı geçirgenliği (SBG) 0-6,62 g/m2.h.kPa arasında, L* değerleri 65,7-91,3, a* değerleri -0,44 ile -1,28 arasında, b* değerleri 3,30-13,82 arasında, ∆E değerleri 0,86-28,62 arasında, Opaklık değerleri 0,52-4,28 arasında, toplam migrasyon değerleri LOD ile 50,4 mg/dm2 arasında saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça : 46-50 sayfa
Keywords: Polipropilen; Poliaktik asit