Rijit cidarlı açık kanallarda sediment çökelmesiz koşul altında akış ve türbülans karakteristikleri üzerine deneysel çalışma - Keskin, İlayda; Vaheddoost, Babak; Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu çalışmanın yapılmasındaki temel motivasyon, çeşitli hidrolik durumlar altında partikül boyutundaki değişikliklerin neden olduğu akış ve türbülans özelliklerindeki farklılıkların belirlenmesidir. Çalışmada elde edilen sonuçlar; Vectrino profiler kullanılarak ÇTY koşulunda yapılan akış yönündeki hız ölçümlerinin temiz su durumu ile kıyaslandığında, yatak yükü olarak sediment varlığının akış yönündeki hızı azalttığını ve sediment partikül boyutu arttıkça azalmanın daha belirgin olduğunu göstermiştir. Türbülans yoğunlukları incelendiğinde, akıntı yönünde ve dikey yöndeki sonuçlar temiz su durumuna kıyasla yatak yükü varlığında artmıştır. Reynolds kayma gerilmesinin de yatak yükü varlığıyla arttığı elde edilmiştir. Bu iki durumdaki artışın sebebi sediment partiküllerinin yatak yükü içindeki hareketinin bir pürüzlülük kaynağı oluşturması ve pürüzlülüğün akış direncini arttırması ile açıklanabilir. Dikey türbülans yoğunluğu daha büyük sediment partikülleri için artmasına rağmen, Reynolds kayma gerilmesi verileri ek araştırma gerektiren önemli bir tutarsızlık göstermiştir. Sediment partikül boyutunun yanısıra partikül konsantrasyonun da incelenmesi açık kanal akışlarındaki partikül akış reaksiyonunu daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça: 59-63 sayfa
Keywords: Reynolds kayma gerilmesi; Sediment taşınımı