Lojistik performansın uluslararası ticaret ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileri - Bayraktar, Nisanur; Şeker, Ayberk; Bursa Teknik Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
LOJİSTİK PERFORMANSIN ULUSLARARASI TİCARET VE EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ÖZET Lojistik, ülkelerin iktisadi kalkınmaları için stratejik öneme sahip temel sektörlerden bir tanesidir. Lojistik faaliyetleri bir işletmenin rekabet gücünü belirleyen en önemli etkendir. Her geçen gün globelleşme ve rekabetin artması ile birlikte lojistik dış ticaretin en önemli halkası haline gelmiştir. Lojistik faaliyetlerini geliştirmiş olan işletme, rakipleri karşısında bir adım öndedir. Dış ticaretle doğrudan bağlantılı olan lojistik sektörü, ülkelerde ne kadar gelişmişse, söz konusu ülkenin dış ticaretteki performansı ve başarısı da o kadar arttıracaktır. Lojistik performasın ve dış ticaretin artması, ekonomik açıdan büyümeyi ve gelişmeyi beraberinde getirecektir. Bu kapsam doğrultusunda çalışmanın amacı, lojistik performansın uluslararası ticaret ve ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada lojistik ve dış ticaret kavramlarına ve lojistik performansa detaylıca değinilmiş olup OECD (Organisation for Economic Co-Operation and Development) ülkelerinde lojistik performansın uluslararası ticaret ve ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla ekonometrik analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerde, 2007-2022 seneleri arasındaki, OECD ülke verilerinden yararlanılmıştır. Yapılan panel eşbütünleşme analizinde 2 farklı modele yer verilmiştir. OECD ülkelerinin ticaret hacminin bağımlı değişken olduğu model 1'de, OECD ülkelerinin GSYİH'sı, lojistik performans endeksi ve doğrudan yabancı yatırımı bağımsız değişken olarak ele alınmıştır. Model 2'de ise bağımlı değişken olarak OECD ülkelerinin GSYİH'sı, bağımsız değişkenler ise lojistik performans endeksi, uluslararası ticaret hacmi ve doğrudan yabancı yatırımlar kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerden biri olan OECD ülkelerinin lojistik performans endeksi verileri Dünya bankası istatistik veri tabanından elde edilmiştir. Bağımlı değişken olan uluslararası ticaret hacmi ve diğer bağımsız değişkenlerden, GSYİH ve doğrudan yabancı yatırımların GSYİH içerisindeki payına ilişkin verilere OECD veri tabanından ulaşılmıştır. Araştırma modelinden elde edilen sonuçlar doğrultusunda OECD ülkelerinin lojistik performansı, uluslararası ticaret hacmini ve ekonomik büyümeyi istatistiki anlamda anlamlı ve pozitif yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Lojistik performans ekonomik büyümeyi doğrudan değil dolaylı olarak etkilemektedir. Yani lojistik performans, dış ticareti arttıracak, dış ticaretin artması ise ekonomik büyümeye katkıda bulunacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023
Kaynakça : 93-101 sayfa.
Keywords: Uluslararası Ticaret; Lojistik Performans Endeksi