Toplumun yapılaşmasının bir unsuru olarak demokratik sürece katılım: Bursa örneği - Dinç, Batuhan
Bu çalışma, Bursa'nın Yıldırım ve Nilüfer ilçelerindeki sosyoekonomik ve demografik farklılıkları, siyasi ve demokratik katılımı, kurumlara güven düzeylerini, demokratik değerlere olan yaklaşımları ve Anthony Giddens'ın yapılaşma teorisi perspektifinden toplumsal dinamikleri anlamayı amaçlamış ve yapılan analizler, her iki ilçe arasında belirgin farklılıkların olduğunu ortaya koymuştur. Yıldırım ilçesindeki sivil toplum kuruluşlarının eksikliği ve etkisizliği, toplumsal talep kültürünü azaltarak demokratik süreçlere katılımı sınırlamaktadır. Giddens'ın yapılaşma teorisi çerçevesinde, yapıyı düzenleme ve yapılarla yüzleşme bağlamında, Yıldırım ilçesindeki sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmenin ve demokratik süreçlere daha fazla katılımın teşvik edilmesinin önemi vurgulanmıştır. Nilüfer ilçesindeki güven skorlarının daha tutarlı ve yüksek olması, daha yüksek gelir seviyeleri, ekonomik istikrar ve kültürel homojenlikle ilişkilendirilmiştir. Giddens'ın "fail" kavramında hareketle, bireylerin sosyal yapıyı oluşturmak, sürdürmek ve değiştirmek konusundaki etkileşimlerini vurgulayarak, Nilüfer ilçesindeki bireylerin güven düzeylerinin, aktif sosyal eylemleri ve etkileşimleriyle nasıl şekillendiği açıklanmıştır. Bu bağlamda, demokratik süreçlere katılımı artırmak ve güven düzeylerini güçlendirmek için Nilüfer ilçesindeki başarılı uygulamalardan ders çıkartılabilir. Örneğin, ekonomik kalkınma projeleri ve gelir eşitsizliğini azaltmaya yönelik politikalar, demokratik süreçlere katılımı artırabilir. Ayrıca, kültürel çeşitliliği teşvik eden ve toplumun farklı kesimlerini bir araya getiren projeler, güven düzeylerini artırabilir. Yapılan bu analizler, demokrasinin güçlenmesi için bireylerin bilinçlendirilmesi, sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi ve toplumsal fayda sağlayan derneklerin rolünün arttırılması gerekliliğini göstermektedir. Giddens'ın yapılaşma teorisi, toplumsal değişim süreçlerinde bireylerin etkileşimlerini anlamada sağladığı çerçeve ile bu analizlere daha derin bir perspektif kazandırmaktadır. Bu çalışma, Bursa yerelindeki vatandaşların demokratik değerlere olan yaklaşımlarını Giddens'ın teorik çerçevesiyle birleştirerek anlamak ve toplumsal gelişime katkı sağlamak adına önemli bir kaynak olarak değerlendirilebilir.