Kimyasal köpürtme yöntemi ile üretilen vollastonit katkılı polipropilen kompozit köpüklerin özelliklerinin incelenmesi - Çalışkan, Mert; Akkoyun Kurtlu, Meral; Bursa Teknik Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Günümüzde otomotiv alanında hayatımızı kolaylaştıran birçok yenilikler bulunmakta ve her gün bir yenisi daha geliştirilmektedir. Diğer bir yandan, bu yenilikler beraberinde dünyamızda daha fazla karbon ayakizi anlamına gelmektedir. Bu anlamda, literatürde karbon ayakizinin azaltılmasına yönelik otomotiv kompozitleri ve özellikle de otomotiv sektöründe çokça kullanılan polipropilen kompozitlerine yönelik çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu doğrultuda, son yıllarda polimer köpük kompozitlerin kimyasal ve fiziksel köpürtme yöntemleri kullanılarak daha yoğun bir şekilde araştırıldığı görülmektedir. Bu sayede, hedeflenen daha hafif ve daha az karbon dioksit emisyonu sağlayacak şekilde otomotiv sektörüne yönelik daha uygun polimer kompozitlerin üretimine ağırlık verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, doğal bir mineral olan vollastonit (V) katkılı polipropilen (PP) köpük kompozitlerin kimyasal köpürtme yöntemi ile üretimi ve elde edilen kompozitlerin yoğunluk, mekanik, termal, mikroyapı ve kimyasal özelliklerinin incelenmesidir. Bu sayede, daha hafif, çevre dostu ve vollastonit sayesinde daha yüksek mekanik özelliklere sahip olan polimer köpük kompozitlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, vollastonit oranının (ağırlıkça %2,5 ve %5) ve kimyasal köpürtme ajan (KKA) oranının (ağırlıkça %1, %1,5 ve %2) etkisi de araştırılmıştır. Böylece, hem mekanik hem de termal anlamda en uygun özellikleri sağlayan köpük kompozitin belirlenmesi hedeflenmektedir. Bu köpük kompozitler iki aşamalı olarak üretilmiştir. İlk aşamada, homojen bir karışım elde etmek adına, çift vidalı ekstrüder kullanarak kompozitler granül halde elde edilmiştir. Daha sonra, köpük yapısının oluşabilmesi için, basınçlı kalıplama cihazı kullanarak kimyasal köpürtme ajanının aktifleşeceği sıcaklıkta üretim gerçekleştirerek polimer köpük kompozitler elde edilecektir. Son olarak, elde edilen numunelerin yoğunluk, mekanik, termal, mikroyapı ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Tüm bu çalışmalar neticesinde, sabit vollastonit katkı oranında KKA oranı arttıkça, köpük kompozitin yoğunluğunun ve kopmadaki uzama değerinin arttiği, çekme ve darbe dayanımı değerlerinin de düştüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca, sabit KKA oranında vollastonit oranı arttıkça, köpük kompozitin yoğunluğunun ve çekme ile darbe dayanımı değerlerinin arttiği ve kopmadaki uzama değerinin düşürdüğü görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça 38-41 sayfa
Keywords: Polipropilen; Vollastonik