Konut tipi tüketiciler için tüketim modeli ile dinamik tarife ve yük kaydırma tasarımlarını içeren istatistik temelli bir talep tarafı yönetimi uygulaması - Çakıl, Fatih
Günümüzde, artan güç talebi, tüketimdeki değişimin dalgalılığı ve verimsiz bir şekilde elektrik enerjisi üretimi gibi sorunlar güç sisteminin büyük problemleri arasında yer almaktadır. Buna ek olarak enerji kaynaklarındaki fosil kaynaklara bağımlılık karbon salımının yüksek olmasına ve buna bağlı olarak çevreye karşı olumsuz etkiler bırakmasına neden olmaktadır. Akıllı şebeke sistemleri, enerji şebekelerini daha etkili, güvenilir ve çevre dostu bir yapıya dönüştürmek amacıyla geliştirilen çeşitli yaklaşımları içermektedir. Bu yaklaşım kapsamında yer alan Talep Tarafı Yönetimi (TTY) çalışmaları, tüketicilerin enerji tüketimlerini bilinçli bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyarak, sürdürülebilir bir enerji altyapısının oluşturulmasına katkıda bulunur. Bu tez çalışmasında konut tüketicilerinin elektrik enerjisi kullanım alışkanlıkları ve tüketim davranışlarının Talep Tarafı Yönetimi hedefleri doğrultusunda modellenmesi hedeflenmiştir. Konutlardaki elektrikli cihazların modellenmesi için bir anket gerçekleştirilmiştir. Bu anketin bulguları, talep tarafı yönetimi uygulamaları için tasarlanan olasılıksal modellerin geliştirilmesine temel oluşturmuştur. Anket verileri kullanılarak istatistiksel verilerin ve ilgili olasılıksal modellerin kapsamlı bir olasılıksal benzetim sağlaması için Monte Carlo örnekleme yöntemi uygulanmıştır. Benzetim programı kapsamında bu yaklaşım kullanılarak 300 sanal tüketici ve bu tüketicilerin ev aleti kullanımı verileri oluşturulmuştur. 300 sanal tüketicinin verileri kullanılarak TTY kapsamında dinamik tarife modeli geliştirilmiştir. Buna ek olarak, fiyatlandırma ve tüketicinin evde olup olmadığı duruma göre olasılıksal bir TTY davranışı (TTYD) stratejisi oluşturulmuştur. Dinamik tarife ve üç zamanlı tarifeye göre TTYD modeli 300 sanal tüketiciye uygulanmış ve TTYD sonrası tüketim davranışları teknik ve ekonomik açıdan incelenmiştir. Bunun yanı sıra, sonuçları göstermek için MATLAB programında bir grafik kullanıcı arayüzü oluşturulmuş; böylece TTYD sonrası işlem ile tüketicilerin faturalarında olumlu yönde iyileştirme ve tüketimin daha dengeli olması sağlanmıştır. Bu çalışmada gerçekleştirilen benzetim sonuçlarının talep tarafı yönetimi bağlamında faydalı olduğu ve gelecekte yeni dinamik fiyat modellerinin incelenmesi veya bazı TTY fonksiyonlarının test edilmesi için kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.