Askeri personelin feminizme ve kadına yönelik şiddete bakışı: Bursa ili örneği - Öney, Oktay
Bu tez çalışması, günümüzün önemli konularından olan feminizm, kadın hakları ve kadına yönelik şiddet gibi konulara odaklanarak, Bursa ilinde görev yapan askeri personelin bu konulara bakış açılarını ve deneyimlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Özellikle kadına yönelik şiddet, toplumumuzda hala büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu konuda alınacak önlemler ve çözümler oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, askeri personelin bu konuda nasıl bir tutum sergilediğini ve kadına yönelik şiddetle mücadeledeki rol ve sorumluluklarını incelemektir. Araştırmanın kapsamı, Bursa ilindeki Yıldırım, Nilüfer ve Osmangazi ilçelerinde görev yapan 20 askeri personelle sınırlıdır. Araştırma, derinlemesine (yarı yapılandırılmış) mülakat tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Askeri personele açık uçlu sorular sorulmuş ve detaylı cevaplar alınmaya çalışılmıştır. Bu sayede askeri personelin kadına yönelik şiddet ve feminizm konusundaki görüşleri, mesleki ve sivil hayatlarında bu tür olaylarla karşılaştıklarında nasıl bir tutum sergiledikleri ve bu konuda neler yapabilecekleri gibi konular ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, kolluk kuvvetleri kadına şiddet mağdurlarının ilk başvurdukları merkezlerdir ve bu nedenle, yetki ve sorumlulukları göz önünde bulundurularak, eğitim-öğrenim kurumlarında feminizm ve kadına şiddetin önlenmesi, bildirilmesi ve müdahale edilmesi konusunda daha fazla farkındalık oluşturulması gerekmektedir. Askeri personelin de bu konuda bilinçli olmaları ve şiddetle mücadelede etkin bir rol üstlenmeleri önemlidir. Bu çalışmanın sonucunda, kolluk kuvvetlerinin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki önemi vurgulanmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca, askeri personelin de bu konuda farkındalığının artırılması ve aktif bir şekilde mücadele etmeleri gerektiği belirtilmiştir. Eğitim-öğretim kurumlarında bu konuların daha fazla ele alınması ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım olacaktır. Sonuç olarak, bu çalışma Bursa ilinde görev yapan askeri personelin feminizm, kadın hakları ve kadına yönelik şiddet konularındaki görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Kolluk kuvvetlerinin ve askeri personelin bu konuda bilinçlendirilmesi ve aktif bir şekilde mücadele etmeleri, kadına yönelik şiddetin azaltılması için önemli bir adım olacaktır. Eğitim-öğretim kurumlarında bu konuların daha fazla ele alınması da, toplumda bilinçli bir yaklaşımın oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu çalışma, kadın hakları ve kadına yönelik şiddet konularında farkındalığın artırılması ve toplumsal bir değişim oluşturulması yönünde önemli bir adımdır.