Koronavirüs (COVİD-19) döneminde hızlanan otomasyon sürecinin işsizliğe etkisi: Bursa örneği - Tütüncü, Şeyma; Dağ, Adem; Bursa Teknik Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Bu tez, Endüstri 4.0 dönemi ve otomasyon teknolojilerinin iş süreçlerine olan etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması, Endüstri 4.0'ı şekillendiren tarihsel bağlamları, önceki endüstri devrimlerini ve Covid-19 salgın döneminin otomasyon sürecini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ele almıştır. Çalışma, nicel araştırmada Richard Sennett'in "Karakter Aşınması" teorisini ve nitel araştırmada Harold Garfinkel'ın Etnometodolojik yaklaşımını kullanarak otomasyonun karakter aşınmasına ve günlük etkileşimlere olan etkilerini incelemiştir. Araştırmanın temel amacı, otomasyonun iş süreçlerine olan etkilerini değerlendirmekle birlikte, özellikle işsizlik riski taşıyan çalışanların karakter aşınması üzerinde potansiyel bir etkisi olup olmadığını da araştırmaktır. Bulgular, çalışanların demografik özelliklerine göre tespit edilmiş ve otomasyonun genel olarak tüm iş kesimlerini etkilediğini, ancak bazı kesimlerde etkisinin diğerlerine göre daha belirgin olduğunu göstermiştir. Özellikle yüksek eğitim düzeyine sahip çalışanların, otomasyonun potansiyel yıkıcı etkileri ve işsizlik korkusuna dayalı karakter aşınması tehdidini daha fazla hissettiği tespit edilmiştir. Araştırma, Covid-19 pandemi süreci ve bu sürecin iş hayatına ve iş yapma süreçlerine etkilerini de tartışarak, otomasyonun çalışanların günlük hayattaki etkileşimlerine mikro düzeyde nasıl etki ettiğini ortaya koymuştur. Özellikle otomotiv ve yan sanayi sektörlerinde çalışanların otomasyon ve işsizlik konularında daha endişeli oldukları belirlenmiştir. Diğer taraftan uzun yıllar aynı sektörde çalışan bireylerin, teknolojik değişimlere karşı direncinin ve korkusunun arttığı gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçları, otomasyonun işgücü kaybına neden olabileceği, ancak aynı zamanda iş süreçlerini daha verimli ve rekabetçi hale getirerek yeni iş alanları yaratabileceği genel görüşünü yansıtmaktadır. Ancak, bu değişimin çalışanların mesleki kimliklerine zarar verebileceği ve işsizlikle başa çıkma stratejileri geliştirme sürecinde karakter aşınması yaşanabileceği belirtilmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, otomasyonun iş dünyasındaki evrimini anlamak, geçmişten ders çıkarmak ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek açısından literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda, işletmelerin sadece teknolojiyi benimsemekle kalmayıp aynı zamanda çalışanlarını bu değişime hazırlamak ve eğitmek, sürdürülebilirlik ve rekabet avantajı açısından kritik bir sorumluluk olarak öne çıkmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça 125-134 sayfa
Keywords: Endüstri 4.0; Otomasyon