Dünya'daki lojistik köylerin incelenmesi ve Türkiye'ye öneriler - Polat, Gamze; Çetin, Hüseyin; Bursa Teknik Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Lojistik sektörü her geçen gün önemi artan ve dünya çapında yer kaplayan bir sektördür. Lojistik sektörü önem kazandıkça beraberinde gelen kavramlarda önem kazanmıştır. Lojistik köyler de bunlardan biridir. Lojistik köyler birçok lojistik işlemlerinin birlikte yapıldığı alanlardır. Lojistik köyler intermodal taşımacılık yapabilmek amacı ile demiryolu ağlarının yakınına kurulmuştur. Lojistik köyler sayesinde demiryolu, karayolu, havayolu ve denizyolu taşımacılığı uyumlu şekilde hizmet verebilmesi mümkündür. Aynı zamanda sözü geçen bu alanlar ülkenin ekonomisine etki sağlamaktadır. Lojistik köylerin ürün ve hizmet anlamında işlevi bulunmaktadır. Mal ve hizmetlerin bir noktadan farklı bir noktaya ulaştırılması konusunda hem tedarikçiye hem de alıcıya birçok konuda katkı sağlamaktadır. Ülkemizde aktif hizmet veren 12 adet lojistik köy bulunmaktadır. Bu lojistik köyler demiryolu ağları üzerine konumlandırılmıştır. Aynı zamanda bu lojistik köyler içerisinde limanlara yakın olan lojistik köyler de mevcuttur. Bu lojistik köyler organize sanayi bölgelerine yakın şekilde kurulmuştur. Böylece şehir trafiği şehrin dışına çekilmeye çalışmıştır. Ülkemizde henüz yapımı devam eden ve planlama aşamasında olan lojistik köyler de mevcuttur. Söz konusu bu lojistik köylerin de faaliyete geçmesi ile lojistik hizmetler daha da kaliteli şekilde gerçekleştirilebilecektir. Ülkemizdeki tüm lojistik köylerin bağlantılı hale gelmesi ile lojistik faaliyetlerin daha kısa süre tamamlanması da mümkün olabilecektir. Ülkemizde de lojistik köyler konusunda çalışmalar 2006 yılında başlamıştır. Bu çalışmalarda ülkemizin coğrafi konumu dikkate alınmış, ülkeye katkıları incelenmiş, ülkenin gelişim yönündeki hedefleri incelenmiştir. Hazırlanan bu çalışma ile lojistik köylerin dünyadaki yeri incelenmiş ülkemizdeki örneklerine değinilmiştir. Aynı zamanda bu çalışma veri toplama yöntemi olarak e- görüşme tekniği seçilmiştir. Türkiye' de bulunan lojistik köylere ulaşılmaya çalışmış, bu lojistik köylerdeki uzmanlarla elektronik ortamda görüşme yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile uzmanlara 19 adet sorulmuş ve cevaplar not edilmiştir. Elde edilen cevaplarla lojistik köylerin durumu ve faaliyetleri hakkında değerlendirilmeler yapılmıştır. Aynı zamanda çalışmanın sonunda elektronik görüşme ile uzmanlardan alınan cevaplara görüşme ideal lojistik köy oluşturulmuştur. İdeal bir lojistik köy içerisinde olması gereken hizmetler açıklanmış ve bu hizmetlerin sağlayacağı katkılar değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça 76-81 sayfa
Keywords: Lojistik köy