Demir çelik endüstrisinde ergimiş cüruftan elde edilen atık ısının geri kazanımı - Akın, Semih; Kara, Yusuf Ali.; Bursa Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Fen Bilimleri Enstitüsü (Bursa, 2016)
Uluslararası ekonominin kilometre taşını oluşturan demir ve çelik endüstrisi, enerjinin en fazla tüketildiği ve enerji verimliliği çalışmalarının en yoğun olarak yapıldığı alanların başında gelmektedir. Demir ve çelik üretim işlemleri sonucunda oluşan ergimiş cüruf, sahip olduğu yüksek sıcaklık değeri sayesinde önemli bir enerji ve hammadde kaynağı olarak görülmektedir. Son yıllarda dünya genelinde demir ve çelik sanayinde üretilen ergimiş cüruf miktarının 70 milyon tonu aştığı gözlemlenmiştir. 70 milyon ton cüruf 80 GJ enerji potansiyeli içermekte ve bu değer yaklaşık olarak 2.7 milyon ton standart kömürün yakılması sonucu elde edilecek enerjiye tekabül etmektedir. Bu durum göz önüne alındığında yüksek sıcaklıklı ergimiş cürufun sahip olduğu atık ısının geri kazanımı enerji verimliliği açısından ciddi bir önem arz etmektedir. Bu tez kapsamında, ergimiş cürufun sahip olduğu ısıl enerjinin geri kazanılmasına olanak sağlayacak yenilikçi bir sistem tasarlanmıştır. Ayrıca, tasarlanan sistemin maliyet muhasebesi yapılmış ve ticari yönden kullanılabilirliği analiz edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans)-Bursa Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Kaynakça : 95-97 sayfa.
Keywords: Demir çelik endüstrisi; Enerji verimliliği