Yapay zekâ ve transhümanizm bağlamında Z kuşağı üzerine nitel bir araştırma - Tufan, Buse Nur; Şenses Aksu, Mihriban; Bursa Teknik Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Yapay zekâ günümüzde birçok açıdan son derece mühim bir teknolojidir. Her geçen gün gelişmeye devam eden yapay zekâ teknolojileri üzerine tartışılması veya düşünülmesi gereken konuları da beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda transhümanizmin hedefleri ile yapay zekânın gelişim süreci ortak noktalarda kesişmektedir. Yapay zekâ ve transhümanizm, teknoloji, insanlık ve bilincin kesişim noktasında hızlı ve etkili bir gelişim göstermektedirler. Yapay zekâ araştırma ve geliştirmesindeki hızlı ilerleme, akıllı makinelerin toplum, iş ve hatta insan olmanın ne anlama geldiğine dair varoluşsal soruları da beraberinde getirmektedir. Benzer şekilde transhümanizm, teknoloji ve biyolojinin insan yeteneklerini geliştirmek ve mevcut varoluşun sınırlarını aşmak için birleştiği bir gelecek vizyonu sunmaktadır. Genetik mühendisliğinden yaşamın uzatılmasına, bilişsel iyileştirmelerden beyin-bilgisayar arayüzlerine kadar transhümanizmin sunmaya hazırladığı olanaklar kimlik, ahlak, etik ve bilincin doğası hakkında derin felsefi soruları gündeme getirmektedir. Çalışma kapsamında yapay zekâ ve transhümanizm kavramlarının tarihleri derinlemesine incelenmiş, bu teknolojilerin günümüzdeki sonuçları ve gelecekteki olası senaryoları tartışmaya açılmıştır. Bu çalışma aynı zamanda konu bağlamında kritik öneme sahip olduğu düşünülen Z kuşağı ile ilgilidir. Z kuşağı, teknolojiye ve küresel yaklaşımlara olan ilgisi ile bilinmektedir. Özellikle 21. yüzyıl teknolojilerinin gelişimi içerisine doğmuş olan bu kuşak, teknolojiyi aktif olarak hayatın her alanında kullanmaktadır ve adeta simbiyotik bir ilişkiyi çağrıştıran bu durum, teknolojiyle olan etkileşimlerini benzersiz kılmaktadır. Yapay zekâ destekli vücut modifikasyonları, genetik mühendisliği ve diğer transhümanizm kapsamındaki konular, Z kuşağının geleceğe yönelik beklentilerini şekillendirebilecek önemli unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, genelleme yapılamayacak olsa da Z kuşağından katılımcıların, yapay zekâ ve transhümanizme dair bilgilerini, endişelerini, yaklaşımlarını varsa talep ve beklentilerini ortaya koymaya çalışmaktır. Bu çalışmada Z kuşağı ile yapılan mülakatın bulgularına göre, bu kuşağın teknoloji, yapay zekâ ve transhümanizme yaklaşımları büyük benzerlik göstermektedir. Aynı zamanda, Z kuşağı katılımcılarının bunlara dair endişelerinin, taleplerinin ve beklentilerinin de büyük bir çoğunlukla aynı doğrultuda olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Z kuşağının teknolojiye ve alandaki tartışmalara entegrasyonunun ve transhümanist düşünce sisteminin daha anlaşılır kılınmasının önemli ve gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça 134-142 sayfa
Keywords: Yapay zeka; Ranshümanizm