Sıcak iş takım çeliklerinde kompozisyon modifikasyonunun mekanik özelliklere etkisi - Barutcu, Emre; Uzunsoy, Deniz; Bursa Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Günümüzde, metal şekillendirme endüstrisi, yüksek mukavemet, dayanıklılık ve işlenebilirlik özellikleriyle öne çıkan malzemeler arayışında hızla evrim geçirmektedir. Bu bağlamda, sıcak iş takım çelikleri, endüstriyel üretim süreçlerinde kritik bir rol oynamaktadır. Yüksek sıcaklıklara maruz kalan işlemlerde kullanılan bu özel çelik türleri, metal şekillendirme, dövme, haddeleme ve ekstrüzyon gibi sıcak işleme uygulamalarında optimal performans sergilemek üzere tasarlanmıştır. Sıcak iş takım çelikleri, yüksek sıcaklık koşullarında dayanıklık, aşınma direnci ve termal stabilite sunarak endüstriyel üretim süreçlerinin verimliliğini ve ürün kalitesini artırmaktadır. Bu önemli malzeme sınıfının performansını optimize etmek ve dayanıklığını artırmak adına yapılan çalışmaların, tane inceltici element ilavesi ile birlikte mikroyapı ve mekanik özelliklerdeki değişimleri detaylı bir şekilde anlamak kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda mevcut tez, sıcak iş takım çeliklerine tane inceltici element ilavesinin mikroyapı ve mekanik özellikler üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Tane inceltici elementlerin çeliklerin özellikleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek, endüstriyel uygulamalarda daha dayanıklı ve verimli malzemelerin tasarlanmasına katkıda bulunabilir. Bu tez, sıcak iş takım çeliklerinin özel mikroyapı özelliklerinin, tane inceltici element ilavesi ile nasıl değiştiğini ve bu değişikliklerin mekanik performans üzerindeki etkilerini ele alarak, malzeme mühendisliği disiplininde önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Tez kapsamında dökümler vakum indüksiyon fırınında, sıcak şekillendirme işlemleri şahmerdanda gerçekleştirilecektir. Dövülen malzemeler fırında sertleştirme ve meneviş ısıl işlemlerine tabii tutulacaktır. Isıl işlem görmüş malzemelerden mikroyapı çalışmalarının dışında; akma ve çekme mukavemetlerini görmek için çekme testi, farklı sıcaklıklardaki tokluk değerlerini görmek için çentik darbe testi ve genel sertlik dağılımı tespit etmek için sertlik testi uygulanacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça 90-91 sayfa
Keywords: Sıcak iş takım çeliği; Alaşım ve proses tasarımı