Antalya ilinde bulunan turizm tesislerindeki içme ve kullanma sularının mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi - Nural, Rişan Elif
Bu çalışmada turizm tesislerindeki su hijyeni seviyesini ortaya koymak amacıyla Antalya'da bulunan bazı otellerde kullanılan içme ve kullanma sularının mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. Çalışma kapsamında farklı tesislerden ve tesislerin farklı noktalarından alınan su örnekleri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. İçme ve kullanma sularının kalitesini belirlemek amacıyla toplam koliform ve E. coli analizleri için TS EN ISO 9308-1:2004 standart metoduna uyularak çalışmalar yapılmıştır. Analizler membran filtrasyon yöntemi kullanılarak çalışılmıştır. 0,45 µm gözenek aralığına sahip membran filtrasyon kağıdı ile süzme işlemi gerçekleştirilmiştir. Filtreleme işlemi, bakterilerin filtre üzerinde eşit dağılımını sağlamak amacıyla 10 ml numune veya seyreltmeleri kullanılarak yapılmıştır. Süzülen numunelerin filtre kağıtları CCA besiyeri üzerine yerleştirilerek 36 ± 2 °C'de 21-24 saat inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonucunda numunelerde oluşan koyu pembe ve mavi-koyu menekşe rengi gözlemlenen koloniler doğrulanmıştır. 2022 yılında yapılan çalışmada 270 adet numune alınarak toplam koliform bakteri ve E. coli analizleri yapılmıştır. 2022 yılında turizm tesislerinin 8 tanesinde farklı aylarda ve 29 farklı noktada toplam koliform, 1 tesiste ise sebze yıkamak için kullanılan suda E. coli üremesi görülmüştür. 2023 yılında aynı turizm tesislerinin aynı noktalarından 270 adet örnek alınarak toplam koliform ve E. coli analizleri yapılmıştır. 2023 yılında turizm tesislerinin 11 tanesinde farklı aylarda ve 53 farklı noktada toplam koliform üremesi, 3 turizm tesisinin ikisinin buz makinelerinde, diğer tesisin ise havuz bar kullanma suyunda E. coli tespit edilmiştir. Bu noktalarda elde edilen değerlerin yasal limit olan 0 kob/100 ml'yi aştığı ortaya konmuştur.