Sağlık çalışanlarında sağlık okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi Bursa ili özel hastaneler örneği - Demir Özcan, Çiğdem
Bu araştırmanın amacı sağlık çalışanlarında sağlık okuryazarlık düzeyinin Bursa İli özel hastaneler örneği kapsamında incelenmesidir. Son on yılda, uygulayıcılar ve araştırmacılar arasında, insanların sağlık okuryazarlığı becerilerini ve yeteneklerini kullanmaları gereken bağlamın etkisine ilişkin anlayış gelişmiştir. Sağlık okuryazarlığı, insanların sağlık hizmetleri süreçlerine daha etkin bir şekilde katılmalarına, sağlık durumları hakkında bilinçli kararlar vermelerine ve sağlık sisteminde daha etkili ve işlevsel olmalarına yardımcı olmaktadır. Giderek daha karmaşık hale gelen modern sağlık sistemi uygulamalarında, hem hizmet alan hem de hizmet sunanların etkin, verimli ve hakkaniyetli bir şekilde etkileşimde bulunabilmeleri için sağlık okuryazarlığının üst düzeyde olması gerekmektedir. Çünkü hem zaman hem de kaynaklar eskisinden daha değerli hale geldi. Sağlık hizmetlerinin merkezinde yer alan "insan" değerleri ve sınırlı kaynaklar nedeniyle, hem hizmet sunumunun hem de satın almanın verimli ve bilinç temelli olması gerekmektedir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Anket formu kapsamında veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini sağlık personelleri oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi ile 300 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında anket formu kullanılmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Demografik Özelliklere yer verilmiş, İkinci bölümde ise Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği yer almıştır. Araştırmanın veri analizi SPSS 21 paket programında yapılmıştır. Sağlık okuryazarlığını bilme durumuna yönelik bulgular incelenmiş ve katılımcıların %71,7'ei evet ve %28,3'ü hayır cevabını vermiştir. Sağlık okuryazarlığı algısına yönelik tanımlayıcı istatistikler incelenmiştir. Sağlık Hizmeti alt boyutu için ortalama puanı 34,14±5,71; Hastalıktan Korunma alt boyutu için ortalama puanı 32,63±8,50; Sağlığın İyileştirilmesi alt boyutu için ortalama puanı 31,31±8,59; Toplam ölçek için ortalama puanı 32,59±6,89 olarak tespit edilmiştir. Hastalıktan Korunma, Sağlığın İyileştirilmesi ve Toplam ölçek için sorunlu - sınırlı sağlık okuryazarlığı tespit edilmişken, Sağlık Hizmeti alt boyutu için yeterli sağlık okuryazarlığı tespit edilmiştir. Bu durum katılımcıların sağlık okuryazarlığı düzeylerinin yeterli olmadığını göstermiştir. Araştırmada cinsiyete, yaşa ve mesleki duruma göre sağlık okuryazarlığı algısının farklılık gösterdiği belirlenmiştir.