Biyotutma alanlarının kurakçıl peyzaj düzenleme kapsamında irdelenmesi: Bursa Reşat Oyal Kültürparkı örneği - Mengeneci Kaner, Handan; Müftüoğlu, Volkan; Bursa Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Antroposen çağı olarak adlandırılan bu zaman diliminde, insan faaliyetleri sonucu küresel iklim değişikliğinin etkisi olarak ortaya çıkan küresel ısınma, küresel ekosistemin sürdürülebilirliğini ve insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Özellikle bu durum insan yaşamı için vazgeçilmez olan, su üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır. Tüm bunlara ek olarak, mevcut kaynakların bilinçsiz kullanımı, geçirimsiz yüzeylerin artması ile yer altı kaynaklarının yeterince beslenememesi gibi durumlar karşısında, kaynakların nesilden nesile aktarılması mümkün görünmemektedir. Bu bağlamda, değişen koşullar karşısında kendini dönüştürebilen, absorbe yeteneğine sahip olan ve yeni koşullara uyum sağlayabilen dayanıklı kentler oluşturulabilmek için ilgili yönetimler ile ilgili meslek disiplinlerinin koordineli çalışması gerekmektedir. Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından olan ekstrem yağışlar ile yüzey akışa geçen sular geleneksel yöntemler (boru, mazgal, rögar, vb.) ile tahliye edilirken, yüzey akış sularının ekolojik yöntemler ile tahliye edilmesi yer altı sularını beslemek adına oldukça önemlidir. Tez çalışmasında ; yüzey akışa geçen suları, mikro ölçekte kaynağında tutarak infiltre etmek teşvik edilmektedir. Tez örnek alanı olarak belirlenen, Bursa ilinde yer alan Reşat Oyal Kültürparkı için, kurakçıl peyzaj planlama kapsamında biyotutma alanları entegrasyonu önerilmiş olup ve bir kentsel tasarım rehberi oluşturulmuştur. Kentsel tasarım rehberi; ilgili paydaşlar için, tasarımların estetik, ekonomik, işlevsellik ve en önemlisi sürdürülebilirlik kriterlerini taşımasının mümkün olduğunu, bitkisel peyzaj tasarımı için bitki materyali tercihlerinde, egzotik türler kullanmaktansa bölgede doğal olarak yetişen bitki türlerinin tercih edilebilir olduğunu göstermesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda küresel iklim değişikliği ile birlikte ortaya çıkan ekstrem yağış koşulları karşısında yetersiz kalmaya başlayan geleneksel yağmursuyu yönetimi araçlarına destek olacak sürdürülebilir yağmursuyu yönetimi uygulama araçlarının irdelenerek, kamusal açık-yeşil alanlara entegrasyonunun sağlanması için çalışmalar ve araştırmalar bu tez çalışmasının kapsamını oluşturmaktadır. Sürdürülebilir yağmur suyu yönetimi araçlarının başında gelen mikro biyotutma alanı başka bir deyiş ile yağmur bahçelerinin, kamusal açık-yeşil bir alana uygulanabilirliği araştırılırken öncelikle tez örnek alanı olan Reşat Oyal Kültürparkı'nın doğal ve kültürel verileri temin edilmiş olup, mevcut veriler CBS aracılığı ile detaylı bir şekilde ortaya konmuştur. Mevcut veriler göz önünde bulundurularak tasarlanması planlanan mikro biyotutma alanları (yağmur bahçeleri) boyutlandırılmıştır. Mikro biyotutma alanları bitkilendirme tasarımı için Bursa'da doğal olarak yetişen bitkiler önerilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça 53-56 sayfa
Keywords: Biyotutma; Sürdürülebilirlik