Soğanlı Botanik Parkı (Bursa) Ağaç Türlerinin Bitki İndekslerinin ve Tür Çeşitliliğinin Çok Bantlı (Multispektral) Kameraların Kullanımıyla Tespiti - Göze, Gizem
Son dönemde gelişen teknolojiyle popülerlik kazanan İnsansız Hava Araçları (İHA'lar), ormancılık çalışmalarında hava fotoğrafları elde etmek için kullanılmaya başlanmıştır. İHA'lar üzerindeki çok bantlı kameralar sayesinde elde edilen görüntülerin analiz edilmesiyle bitki örtüsü tespiti yapılabilmektedir. Bu görüntülerden elde edilen veriler, ortofotolar aracılığıyla işlenir. Farklı bant kombinasyonları kullanılarak görüntüler üzerinde çeşitli analizler gerçekleştirilir ve bitki örtüsünün sağlığıyla ilgili bilgiler elde edilir. Bu analizler genellikle yansıma değerlerinden ve bitki örtüsünün farklı özelliklerini belirlemek için kullanılan vejetasyon indekslerinden yararlanarak yapılır. Bu yöntemler, ormancılık alanında bitki örtüsü izleme ve yönetiminde önemli bir araç haline gelmiştir. Bursa Soğanlı Botanik Parkı, yeşil kuşak projesi kapsamında yer almakta ve şehre çeşitli faydalar sağlamaktadır. Bu çalışmanın odak noktası, İnsansız Hava Araçları (İHA'lar) üzerine monte edilmiş multispektral kameralardan elde edilen görüntülerin, Bursa Soğanlı Botanik Parkı'nda yer alan bitki örtüsü türlerinin tespiti için kullanılma potansiyelidir. Soğanlı Botanik Parkı üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, iki farklı İHA ve iki farklı multispektral kamera kullanılarak uçuşlar gerçekleştirilmiştir. Bu uçuşlar sırasında uçuş sayısı, uçuş yükseliği ve uçuş bindirme oranları hesaplanmıştır. Ardından, İHA'larla elde edilen görüntüler bilgisayar ortamına aktarılmış ve Agisoft Metashape yazılımında işlenerek çok bantlı ortofotolar ve bitki indeksleri oluşturulmuştur. Oluşturulan çok bantlı ortofotolar ve bitki indeksleri ".tiff" formatında kaydedilmiş ve eCognition Developer 9 yazılımında segmentasyon ve nesne tabanlı sınıflandırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu sınıflandırma işlemi yapılırken, yerel kontrol noktalarından yararlanılmıştır. Elde edilen sınıflandırılmış görüntülerin doğruluğunu ölçmek için ise ArcGIS yazılımında bulunan ArcToolbox modülü kullanılarak bitki türü haritası oluşturulmuştur. Bu yöntemlerle, parktaki bitki örtüsü ve alanların detaylı bir haritası oluşturulmuş ve doğruluğu ölçülmüştür. Yapılan çalışma sonucunda akçaağaç, çınar, ıhlamur, bina, sulak alanlar, tarım alanları, diğer alanlar, diğer orman alanları ve çimenlik alanlar olmak üzere 9 sınıf oluşturulmuştur. Çalışmada hesaplanan kappa değeri %87 iken sınıf bazında doğruluk oranı ise sırasıyla akçaağaç için %83,33, bina için %96, çınar için %70, diğer alanlar için %93, diğer ormanlar için %73, ıhlamur için %80, çimenlik alanlar için %93, sulak alanlar için %100 ve tarım alanları için %96 olarak tespit edilmiştir. Bu durum başarı İHA üzerine entegre edilen multispektral kameralar yardımıyla bitki türlerinin doğru tespit edilebileceğini kanıtlamaktadır.