Bursa İli Mollaarap Mahallesi'nin Heyelan Riskinin Araştırılması - Karali, Yiğit; Avcı, Eyübhan; Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Günümüzde hızla artan insan nüfusu ile birlikte eğimli yamaçlarda yerleşim alanları da çoğalmaktadır. Bu durum, heyelan açısından riskli alanların artmasına yol açmaktadır. Eğimli arazilerdeki yerleşim bölgelerinde, şev topuk kısımlarına yapılan özensiz kazı ve çalışmalar, tarım amacıyla mevcut ağaçların kesilip kökleri toprağın derinlerine inmeyen bitkilerin ekilmesi, atık suların şevi oluşturan malzemeye akması, yamaca ekstra yük bindirecek yapıların inşası, yeni yolların yapımı ve mevcut yollarda genişletme faaliyetleri, yeterli drenaj yapılmaması sonucu yağmur ve yüzey sularının etkisiyle boşluk suyu basınçlarındaki artışlar, depremler, şiddetli doğal afetler, volkanik olaylar ve ani sıcaklık değişimleri gibi faktörler, bu tür arazilerin yapısında bozulmalara neden olarak zeminde stabilite sorunları ve heyelanlar oluşturabilmektedir. Heyelanlar, toprak ve kaya gibi malzemelerin eğim ve yerçekimi faktörlerinin etkisiyle aşağı doğru hareket etmesi sonucu meydana gelir. Uzun süreli yoğun yağış alan, nemli iklime sahip ve dik topoğrafik yapıya sahip bölgelerde sıklıkla görülmektedir.Heyelan, depremden sonra yıkımı en fazla olan doğal afet olup, sel ve taşkınların oluşumunda etkili olduğu için, can ve mal kayıplarına da neden olmaktadır. Bu nedenle heyelan riskinin yüksek olduğu bölgelerde, olası heyelanların risk analizlerinin yapılması son derece önemlidir. Bu tez çalışmasında, Slide2D (Limit Denge Yöntemi) ve Plaxis2D (Sonlu Elemanlar Yöntemi) paket programları kullanılarak Bursa İli Mollaarap Mahallesi bölgesindeki heyelan risklerinin araştırılması ve oluşacak heyelanların önlenmesine yönelik zemin iyileştirme yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bursa İli Mollaarap Mahallesi'nde, Köşk Caddesi ile Hünkar Sokak arasında kalan bölgelerde meydana gelen heyelanların analizi ve bu heyelanları önlemek için zeminin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmış ve inceleme alanından elde edilen veriler, sayısal modelleme yapmak için Plaxis2D ve Slide2D paket programlarına aktarılmıştır. Kritik kesitler üzerinde statik, eşdeğer statik ve dinamik şev stabilite analizleri gerçekleştirilmiştir. Slide2D programında elde edilen kritik kayma daireleri ile Plaxis2D programında elde edilen deformasyon yüzeyleri kıyaslanmıştır. Son olarak Plaxis2D programında zemin güvenlik sayısının artırılması için zeminde fore kazık ile iyileştirmeler yapılmış ve sonuçları irdelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça :106-109 sayfa
Keywords: Mollaarap; Heyelan